Hlavní obsah

Pro maminku do nebe! Velkou pardubickou ovládl Matuský s Hegnusem

Praha/Pardubice
Aktualizováno

Nedělní 130. ročník Velké pardubické se Slavia pojišťovnou vyhrál o jednu délku dvanáctiletý hnědák Hegnus v sedle se slovenským žokejem Lukášem Matuským. Poprvé v historii se slavný dostih odehrál kvůli pandemii koronaviru bez tradiční divácké podpory.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Žokej Lukáš Matuský žene Hegnuse do cíle Velké pardubické. Tradičně nabité tribuny při 130. ročníku kvůli koronaviru zely prázdnotou.

Článek

Na cílové rovince svedla napínavý souboj hned čtveřice koní, nakonec si ale pro triumf doběhl celkem jednoznačně svěřenec trenéra Radka Holčáka. „Vítězství je pro maminku do nebe. Zemřela mi před dvěma týdny, celý mítink bude darovaný jí. Pro nikoho jiného jenom pro ni. Miluju tě," vzkázal s pohledem upřeným do nebe dojatý Matuský bezprostředně po skončení dostihu.

Na Taxisu skončily naděje dvou favoritů

Start se povedl až napodruhé, navíc zlobivou povahu ukázal obhájce Theophilos, který do zkušebního cvalu vyrazil jako poslední.

Koně brzy po startu tradičně zamířili na Velký Taxisův příkop. Nejobávanější překážka dostihu se letos stala osudnou pro dva vysoké favority a svěřence Josefa Váni. Spadl Sottovento s Janem Kratochvílem i šampion Velké z roku 2017 No Time To Lose v sedle s Jakubem Kocmanem!

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Žokej Lukáš Matuský v sedle Hegnuse na Taxisově příkopu během 130. ročníku Velké pardubické.

Starosti měl také Hegnus. „Půlky se mi sevřely. Měl jsem strach, jak to dopadne, potlačil jsem ho, nakonec to tak nějak nevyšlo. Famózně to ustál a pokračovali jsme dál," oddechl si po dostihu v rozhovoru pro Českou televizi Matuský.

Hned v následující překážce skončil v dostihu i největší outsider All Scater s Veronikou Škvařilovou-Řezáčovou. Pokračoval naopak obhájce Theophilos, který však byl dlouho schovaný až na chvostu celého pelotonu koní.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Triumfu na dohled. Žokej Lukáš Matuský vede Hegnuse do cíle Velké pardubické.

Hlídal si čelo

Před Havlovým skokem se na oranici do mírného trháku nečekaně urvali Vandual i Player, za nimi se skrýval Hegnus, který po poslední překážce šel na první místo a před svými pronásledovateli ho žokej Lukáš Matuský při své čtvrté účasti ve slavné steeplechase dovedl k životnímu triumfu.

"S Radkem (Holčákem) jsme se dohodli, že půjdeme dostih zepředu. Jezdil jsem kolem pátého místa a nechal koníka odpočívat. Věděl jsem, že má třídu a dobrý konec. Počkal jsem si a vyšlo to. Šel bych v závěru do špice přes oblouk, ale Francouz mě naremploval na bariéru a strašně ho to rozhodilo. Hegnus je parádní kůň, podal super výkon," jásal v cíli Matuský.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vítězové Velké pardubické: žokej Lukáš Matuský a dvanáctiletý hnědák Hegnus.

O druhé místo se strhl velký boj. Ukořistil ho nakonec Player a třetí doběhl překvapivě Vandual.

Svěřenci Josefa Váni zažili propadák, ani jeden z nich nedokončil dostih na dotovaných pozicích. Theophilos doběhl devátý, Mazhilis dvanáctý. Do cíle se dostalo třináct účastníků.

Velká pardubická se Slavia pojišťovnou (6900 m, šestiletí a starší koně, dotace 3000 000 Kč)
1. Hegnus (ž. Matuský, tr. Holčák, stáj Ševců)
2. Player (ž. Novák)
3. Vandual (ž. Julliot)
4. Talent (ž. Složil ml.)
5. Tzigane Du Berlais (ž. Faltejsek)
6. Casper (ž. Ferhanov).
Čas: 9:22,99.
Výrok: lehce 1 3/4 - hlava - 1/2 - 13 - 3/4.
Další dostihy
I. Roncal (ž. Faltejsek) - Dark Sun - Čaryjape,
II. Aztek (ž. Stromský) - Cheminée - Saul,
III. Engele (Velek) - Rozina - Saint Shine,
IV. Dusigrosz (ž. Kratochvíl) - Skins Rock - Dragon,
V. Chelmsford (ž. Kratochvíl) - Dundee - Hamis,
VI. Dajuka (ž. Matuský) - Lad In - Usockem,
VII. Evžen (ž. Myška) - Lombargini - Sweet Red Wine,
VIII. Buonarroti (ž. Kratochvíl) - Laverno - Apple's Kamikaze,
IX. Del Rey (ž. Složil ml.) - Stigris - Shent.

Reklama

Související témata: