Hlavní obsah

Izrael - Česko 1:2Reprezentace se v Izraeli v závěru třásla, výhru ale uhájila

MinutaMin. Tým Hráč Akce
14. Abu Hanna (vlastní) 0 : 1
47. Vydra 0 : 2
56. Zahavi 1 : 2
Záznam online reportáže

zp, dosSport.cz
Aktualizováno

Přes veškeré komplikace způsobené pozitivními výsledky testů na covid a strastiplnou anabází z  Kypru do Izraele česká fotbalová reprezentace třetí díl Ligy národů zvládla. V  Haifě se sice v závěru o výsledek strachovala, ale nakonec i za přispění nešťastníka Abu Hanny a jeho vlastního gólu nad domácím týmem vyhrála 2:1 a po odehrané první polovině soutěže drží v  tabulce druhou příčku za Skotskem. To totiž v  souběžně hraném střetnutí zvítězilo 1:0 nad Slovenskem. Duel dvou vedoucích celků skupiny je na programu ve středu v  Glasgowě, otázkou ovšem stále je, v jakém složení k  němu česká reprezentace odcestuje.

Foto: Ariel Schalit, ČTK/AP

Matěj Vydra jásá poté, co za začátku druhého poločasu utkání Ligy národů v Haifě vstřelil Izraelcům druhý gól.

Článek
Fotogalerie

Gólmani se ve dvou po sobě jdoucích zápasech české reprezentace opravdu „vyznamenali". Na Kypru v přípravném duelu neuvěřitelnou minelou Koubek, v Haifě ještě větším kiksem pro změnu izraelský brankář Marciano. Debutant v domácím týmu Abu Hanna mu posílal lehoučkou malou domů, legionář ze skotského Hibernian však balon nezpracoval a ten se dokutálel až za čáru.

Šilhavého svěřenci tak přišli už po necelé čtvrthodině k hodně lacinému, i když vzhledem k průběhu úvodních minut zaslouženému vedení. Vyrukovali do zápasu s nasazením, hráli na jednu bránu, příležitosti si také vytvářeli. Peripetie, jimiž si v uplynulých dvou dnech na Kypru a poté i při transferu do Izraele prošli, nebyly na hráčích vůbec znát.

Foto: Ariel Schalit, ČTK/AP

Radost českých fotbalistů po úvodním gólu v duelu Ligy národů s Izraelem.

Bořil však v první slibné příležitosti střílel vedle, Darida po nezištné přihrávce Provoda pálil pro změnu nad, takže o změnu skóre se vlastencem postaral izraelský obránce, jenž vyrostl v mládežnické akademii bundesligového Leverkusenu a ještě jako sedmnáctiletý si přivezl s mladou německou reprezentací stříbro z evropského šampionátu této věkové kategorie v Bulharsku.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Český obránce Vladimír Coufal (vlevo) a Joel Abu Hanna z Izraele.

Pochopitelně že smolný vstup do utkání izraelskou reprezentací zacloumal a narušil její plán spoléhat stejně jako ve čtvrteční baráži o EURO ve Skotsku na defenzívu a rychlé výpady. Až po pětadvaceti minutách se domácí probrali, začali kombinovat, hrát a útočit. I šanci na vyrovnání si připravili, hlavičku Erana Zahavího ovšem Vaclík zlikvidoval.

I českému celku se ovšem ještě před přestávkou nabídla možnost vedení zvýšit. Bořilovi se to ovšem nepovedlo, hned v úvodu druhého poločasu ale vše napravil Vydra.

Foto: Ariel Schalit, ČTK/AP

Matěj Vydra střílí druhý gól českého týmu v utkání Ligy národů v Izraeli.

Masopust poslal míč mezi izraelské obránce, jeden z nich míč tečoval a legionář z Premier League tváří v tvář Marcianovi nezaváhal.

Uklidňující trefy si však Šilhavého tým neužíval dlouho. Dvě výstrahy Solomona nevzal příliš vážně, takže ponechal Zahavimu dostatek prostoru i času a nejlepší střelec domácí reprezentace zápas zdramatizoval.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Izraelský fotbalista Manor Solomon zkouší obejít Ondřeje Čelůstku, vlevo přihlíží Tomáš Souček.

Izraelský tým se hnal za vyrovnáním, čímž nabízel českým fotbalistům prostor k protiútokům. Daridův výpad ale nevyšel, Provod ve dvou šancích rovněž selhal.

A protože i domácí Saba tři minuty před koncem ve slibné palebné pozici přestřelil bránu a v nastaveném čase pak ránu Solomona, který se protáhl kolem Provoda i Holeše, vyrazil Vaclík na tyč, český tým nakonec výhru a tři body proti urputně bojujícímu soupeři uhájil.

Utkání fotbalové Ligy národů - skupina B2:
Izrael - Česko 1:2 (0:1)
Branky: 55. Zahavi - 14. vlastní Abu Hanna, 48. Vydra. Rozhodčí: Martins - Campos, Almeida (všichni Portugalsko). ŽK: Dasa, Abu Fani, Golasa, Menachem - Masopust, Coufal. Bez diváků.
Izrael: Marciano - Dasa (75. Dabour), Abu Hanna (46. Menachem), Tibi, Jeini, Abd Elhamed - Abu Fani (88. Karzev), Natcho (75. Golasa), Solomon - Weissman (66. Saba), Zahavi. Trenér: Ruttensteiner.
Česko: Vaclík - Coufal, Čelůstka, Kúdela, Bořil - Souček, Král - Masopust (68. Kadeřábek), Darida (88. Holeš), Provod (90. + 3 Petrášek) - Vydra (68. Ševčík). Trenér: Šilhavý.

Skupina 1

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Rakousko 6 9 : 6 13
2 Norsko 6 12 : 7 10
3 Rumunsko 6 8 : 9 8
4 Severní Irsko 6 4 : 11 2

Skupina 2

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Česko 6 9 : 5 12
2 Skotsko 6 5 : 4 10
3 Izrael 6 7 : 7 8
4 Slovensko 6 5 : 10 4

Skupina 3

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Maďarsko 6 7 : 4 11
2 Rusko 6 9 : 12 8
3 Srbsko 6 9 : 7 6
4 Turecko 6 6 : 8 6

Skupina 4

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Wales 6 7 : 1 16
2 Finsko 6 7 : 5 12
3 Irsko 6 1 : 4 3
4 Bulharsko 6 2 : 7 2

Reklama