Hlavní obsah

Nepříjemné, ale vše s Jardou konzultuju, přiznává asistent Chytrý povýšený na reprezentačního trenéra

Praha

Jednou už za trenéra Šilhavého v roli hlavního kouče zaskakoval. „Jenže to bylo ještě v Liberci a v přípravném střetnutí se Slavií k tomu. Se současnou situací se to srovnávat nedá,“ rozpomněl se asistent kouče národního týmu Jiří Chytrý, že v minulosti už svého šéfa na lavičce zastupoval. Teď ovšem povede ve středu v Hampden Parku v Glasgowě reprezentaci a v utkání Ligy národů k tomu.

Z asistenta dočasným šéfem fotbalové reprezentace. Jak Jiří Chytrý vnímá novou roli? Video: Sport.cz, FAČR

 
Článek

„Jeho absence je pro nás pochopitelně nepříjemná, protože jde o manažera, hlavního kouče a nejdůležitější osobnost v celém realizačním týmu. Budeme se s tím ale muset vyrovnat a za Jardu zaskočit," uvědomoval si letitý Šilhavého souputník po klubových štacích a nyní i u národního týmu Jiří Chytrý, že teď bude tíha za vystoupení a výsledek v Hampden Parku ležet na něm.

„Vůbec nic se měnit nebude, protože všechno máme dopředu nachystané a zkonzultované. Po nuceném Jardově odjezdu jsme navíc dál v kontaktu, probíráme každý detail a dál se budeme o všem samozřejmě spolu bavit a radit," přiznával asistent povýšený při nucené Šilhavého absenci do role hlavního kouče.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Jaroslav Šilhavý a asistent Jiří Chytrý během utkání Ligy národů.

U reprezentačního trenéra, stejně jako u univerzála z pražské Slavie Tomáše Holeše totiž po pondělním návratu z Izraele vyzněly testy na covid pozitivně, takže oba museli do karantény.

A protože v karanténě jsou z původní nominace pro říjnové zápasy i Antonín Barák, Bořek Dočkal a Adam Hložek, přičemž už přes srazem z ní vypadli zranění útočníci Patrik Schick a Michael Krmenčík a dále pak plzeňské trio Zdeněk Ondrášek, Jan Kopic a Lukáš Kalvach, nezbylo Chytrému, než aby po konzultaci s hlavním trenérem doplnil kádr o čtyři jiné hráče. Dva záložníky a dva útočníky.

„Vycházeli jsem postů, na které nám scházeli hráči. V nedělním střetnutí v Izraeli šlo o komplikaci ve chvíli, kdy jsme chtěli střídat nebo zasáhnout do vývoje zápasu, s nímž jsme mínili něco udělat," vysvětloval Chytrý dodatečnou nominaci čtveřice Sáček, Malínský, Rabušic a Poznar.

Ti byli k dispozici od nedělního srazu, na kterém se sešli fotbalisté povolaní z ligových klubů pro případ, že by první reprezentační garnitura nemohla do Glasgowa odletět. Všichni podstoupili testy na koronavirus a poté se chystali s trenérem Holoubkem na případný záskok. Nakonec se však na Ostrovy vydala jen zmíněná čtveřice.

„Přes všechny komplikace a úskalí, s nimiž jsme se museli v předchozích dnech vyrovnat, mám z mužstva dobrý dojem. Kluci se dokázali poprat s tím, co nás potkalo a zápasy na Kypru i v Izraeli zvládli vítězně. Prokázali charakter i mentalitu, což doufám potvrdíme i ve Skotsku," věří Chytrý, že už přes rok trvající reprezentační série bez prohry bude dál pokračovat.

Ve středu večer to však nebude mít český výběr rozhodně snadné. „Skotové mají fyzicky silný a houževnatý tým. V jejich hře se objevují určité prvky a automatismy, které byly patrné v září v Olomouci, kdy proti nim musel nastoupit náš rezervní celek, stejně jako se obevily i v dalších utkáních, které jsme viděli a analyzovali na videu," netajil Chytrý, že ostrovního protivníka s trenérem Šilhavým důkladně nastudovali.

„Budě to prostě podobný zápas, jako všechny předchozí v naší skupině. Mužstva jsou vyrovnaná, i když každé je trochu specifické. O vítězi dosavadních utkání zatím rozhodoval vždy jediný gól. Čekám, že v Glasgowě to bude podobné."

Podle Jana Bořila bude reprezentace ve Skotsku hrát za hlavního trenéra i nakažené hráčeVideo: Sport.cz, FAČR

Reklama