Hlavní obsah

První i druhá liga jsou přerušeny, LFA žádá vládu o vyjasnění podmínek pro přípravu

Aktualizováno

Rozhodnutí, které přijít muselo. Ligový výbor Ligové fotbalové asociace (LFA) v úterý rozhodl o přerušení první i druhé nejvyšší soutěže a žádá vládní představitele o vyjasnění podmínek pro plnohodnotnou přípravu profesionálních klubů. První i druhá liga budou pokračovat sedmým kolem hned, jakmile bude možné sezonu znovu rozehrát. LFA na základě krizového opatření vlády odeslala žádost o jednání s premiérem Andrejem Babišem a ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Viktorie Plzeň oslavují gól Lukáše Hejdy během utkání s Mladou Boleslaví. Emoce teď na stadionech ustanou...

Článek

Ligový výbor se v reakci na zákaz konání sportovních utkání sešel k mimořádnému zasedání, aby řešil dva zásadní body. Možné úpravy termínové listiny vzhledem k přerušení dvou nejvyšších fotbalových soutěží a řešení otázky zachování plnohodnotného tréninkového procesu profesionálních fotbalových klubů.

„Na krizová opatření jsme byli nuceni reagovat a s ohledem na regulérnost soutěží se rozhodli soutěže přerušit tak, aby byla zachována posloupnost jednotlivých ligových kol. Dochází tak ke vlivu na termínovou listinu, jejíž podoba bude s největší pravděpodobností změněna tak, že se profesionálním klubům zkrátí zimní přestávka," avizuje Dušan Svoboda, předseda Ligového výboru LFA.

Vedení poukazuje, že přerušení nejvyšších soutěží znamená pro profesionální fotbal rostoucí finanční ztráty a má vliv i na sportovní výkonnost. Především v souvislosti s účastí tří českých celků (Sparta, Slavia a Liberec) v základních skupinách Evropské ligy. Stejně tak se dotýká výsledků národních týmů, které reprezentují Českou republiku.

I proto byla pod hlavičkou LFA odeslána žádost na premiéra Andreje Babiše a ministra zdravotnictví Romana Prymulu o jednání a nastavení podmínek, které umožní plnohodnotnou sportovní přípravu profesionálních klubů.

Také profíci mohou trénovat jen po šesti

I profesionální sportovci mohou od středy trénovat maximálně po šesti, uvedla takřka souběžně s prohlášením fotbalistů Národní sportovní agentura. V přípravě se musí rozdělovat do skupinek.

„Je třeba si uvědomit, že sportovní činnost je pro profesionální hráče jejich jedinou výdělečnou činností a déletrvající či opakované výpadky možnosti plnohodnotné tréninkové přípravy a zápasové činnosti zákonitě musí mít negativní dopad na výkonnost a další profesionální sportovní kariéru těchto osob," poukazuje Svoboda.

LFA chce znát, jaké podmínky musí splnit, aby se mužstva mohla vrátit okamžitě k plnohodnotné sportovní přípravě. Pak již podle ní bude pouze na jednotlivých klubech, zda jsou schopny podmínky splnit.

"Za současných podmínek není možné pro české pohárové zástupce realizovat plnohodnotnou sportovní přípravu a jsou tak znevýhodnění vůči svým sportovním soupeřům v prvních zápasech, které se konají již 22. října. Jsem si zcela jist, že jsme schopni přijmout taková opatření, že plnohodnotná tréninkové příprava profesionálních klubů nepředstavuje žádné riziko z hlediska šíření koronaviru," zdůrazňuje Svoboda.

Asociace chce s ministerstvem zdravotnictví i nadále vést jednání o dalším vývoji situace.

Reklama

Související témata: