Hlavní obsah

Asistent Chytrý bude mít ve Skotsku přítele na telefonu. Samozřejmě Šilhavého

Glasgow/Praha

Ještě se musí s trenérem Šilhavým domluvit, probrat detaily a vymyslet, jak technicky vyřeší ve středečním večeru spojení mezi Glasgowem a Prahou. Přítele na telefonu však bude asistent české fotbalové reprezentace Jiří Chytrý v zápase Ligy národů s domácími Skoty každopádně mít. Pochopitelně Šilhavého. „Zvažujeme dvě možnosti. Buď budeme v telefonním spojení on-line, nebo nám bude dělat prostředníka jeden z členů realizačního týmu. Přes něho by trenér posílal pokyny, pokud by chtěl zasáhnout a do průběhu střetnutí vstoupit,“ potvrzoval Chytrý povýšený do role hlavního kouče.

S Jaroslavem Šilhavým budeme v kontaktu online nebo přes člena realizačního týmu, říká trenér Jiří ChytrýVideo: Sport.cz, FAČR

 
Článek

Znají se dlouho, odkoučovali moře zápasů, jsou naladěni na shodnou tóninu, vyznávají stejné fotbalové myšlení, taktiku i strategii, ale přesto...

„Hlavní kouč je nejdůležitější personou, takže není dobře, že nám tady v Glasgowě chybí," připomínal asistent Jiří Chytrý i Skotům, že se česká reprezentace ve středečním večerním duelu Ligy národů bude muset obejít bez Jaroslava Šilhavého.

Test na koronavirus u něho vyzněl po návratu z Izraele pozitivně, takže putoval do izolace.

Pravděpodobné sestavy:
Skotsko: Marshall - O´Donnell, McTominay, Considine, Gallagher, Taylor - McGinn, McGregor, Jack - Dykes, McBurnie.
ČR: Vaclík - Coufal, Čelůstka, Kúdela, Bořil - Král, Souček - Masopust, Darida, Provod - Vydra.

„Jsme ovšem ve fázi, kdy už příprava probíhá rutinně, takže na zápas jsme nachystáni tak, abychom uhráli dobrý výsledek. V praxi tedy takový, jenž nás udrží ve hře o postup ze skupiny do elitní první divize," netajil Šilhavého asistent, že přes všechny komplikace, peripetie a trable myslí česká reprezentace v Glasgowě na bodový zisk.

Skotsko zatím vede tabulku se ziskem sedmi bodů za výhry nad českou reprezentační rezervou a Slovenskem a remízu s Izraelem, Češi jsou v tabulce druzí s jednobodovou ztrátou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Jaroslav Šilhavý a asistent Jiří Chytrý.

To zářijový duel právě se Skotskem v Olomouci za ni může, neboť reprezentační rezerva vedená trenérem Holoubkem navzdory statečnému odporu na Hané 1:2 prohrála.

Zápas fotbalové Ligy národů Skotsko–Česká republika se hraje ve středu ve 20.45 v Hampden Parku v Glasgowě, jako hlavní sudí ho řídí Němec Zwayer, přímý přenos vysílá ČT Sport.

„Cítíme, že právě proto by pro naše hráče mohlo jít ve středu o motivaci navíc. Doma jsme nemohli odehrát zápas s první garniturou a teď se budeme snažit ztracené body nahradit importem z Hampden Parku," netajil Chytrý, že i tuto myšlenku hráčům infikuje.

„Ne, nevnímáme nastávající zápas jako odvetu vůči Skotům. Byli jsme pochopitelně zklamaní, ale spíš z toho, že jsme byli o jedno utkání okradeni. Za to ale samozřejmě nikdo nemohl," vysvětloval, aby snad jeho slova nebyla vnímána jako invektiva vůči hostitelům.

Body ztracené v olomoucké konfrontaci bude chtít česká reprezentace ukořistit ve Skotsku, a vítězně tak vstoupit do druhé poloviny bojů ve skupině.

„I výhry v přípravě na Kypru a ve střetnutí Ligy národů v neděli v Izraeli by k tomu měly dopomoci. Je samozřejmě těžké soustředit se v této době plně na fotbal, protože hráči registrují a vnímají, co se kolem nich děje. Snažíme se proto na ně působit, aby zůstali pozitivní a koncentrovaní, a právě dobré výsledky nám k tomu pomáhají. Je evidentní, že zápas od zápasu se nálada v mužstvu zlepšuje," pochvaluje si Šilhavého asistent rozpoložení hráčského kádru.

Národní tým ho bude potřebovat, protože se Skotskem to rozhodně nebudu snadný zápas. A nic na tom nemění, že v Hampden Parku je obvyklé peklo na zemi nečeká, protože utkání se bude hrát bez přítomnosti diváků.

Foto: Russell Cheyne, Reuters

Lyndon Dykes (9) oslavuje s Andrew Robertsonem a Johnem McGinnem skotský gól ve slovenské síti v nedělním zápase Ligy národů.

„Skotsko nějakou dobu hledalo svůj způsob a svou organizaci hry, ale teď už rok neprohrálo, takže víme, že to bude těžké. Bude to nejspíš podobné utkání jako všechna dosavadní v naší skupině, která většinou končila výhrou jednoho mužstva o pouhý gól," rekapituloval Jiří Chytrý tři dosavadní odehraná kola.

„Momentální situace je stejná pro oba týmy, a bude tudíž záležet na tom, jak se s ní vyrovnají a jakou formu budou mít ve středu večer," dodával i s tím, že je sám zvědav, jak se jeho svěřenci dokážou vypořádat s nepřítomností hlavní trenéra Šilhavého.

„Doufám, že to na nich nezanechá stopu a budou schopni podat plnohodnotný výkon."

Reklama

Související témata: