Hlavní obsah

Čábelická byla na ME 13., vyhráli Ferrandová-Prévotová a Schurter

Aktualizováno

Mistrem Evropy v cross country horských kol ve švýcarském Monteceneri se stala domácí hvězda Nino Schurter. Nejlepším Čechem byl třiadvacátý Jan Vastl. Jitka Čábelická dojela v závodě žen třináctá. Suverénně zvítězila Pauline Ferrandová-Prévotová z Francie, která před týdnem v rakouském Leogangu obhájila titul světové šampionky.

Foto: Libor Plíhal, ČTK

Česká závodnice Jitka Čábelická na trati závodu v Novém Městě na Moravě.

Článek

Čtyřiatřicetiletý Schurter, jehož pětiletou nadvládu na MS ukončil minulý víkend Francouz Jordan Sarrou a sám dojel až devátý, se dočkal prvního velkého triumfu v sezoně, kterou výrazně poznamenala koronavirová krize. Mistrem Evropy se stal mezi elitou poprvé v kariéře, dosud měl na kontě stříbro z roku 2013.

Olympijský vítěz z Ria de Janeiro udolal držitele bronzu z Leogangu Francouze Titouana Caroda, jenž dokončil závod s desetisekundovým mankem. Na pódiu si v porovnání se světovou scénou prohodil místo s dalším Švýcarem Mathiasem Flückigerem, jenž přijel do cíle o dalších 39 vteřin později.

Při neúčasti pátého muže světa Ondřeje Cinka, který v Leogangu vybojoval skvělé umístění i přes nachlazení a následně ukončil sezonu, hájilo české barvy jen trio Jan Vastl, Jan Škarnitzl a Lukáš Kobes. Vastl byl o čtyři a půl minuty pomalejší než Schurter, do třicítky se vešel i devětadvacátý Škarnitzl.

Čábelická, která se ve čtvrtek podílela na pátém místě smíšené štafety, si oproti vystoupení na MS o dvě příčky pohoršila. Na vítěznou Francouzku měla ztrátu přes čtyři a půl minuty, k nejlepší desítce jí chyběla takřka minuta. Karla Štěpánová skončila jednadvacátá, Jana Czeczinkarová pětadvacátá.

Osmadvacetiletá Ferrandová-Prévotová zkompletovala svou zlatou sbírku z evropských šampionátů: v roce 2009 vyhrála mezi juniorkami, pět let poté ovládla závod žen do 23 let. Mezi elitou byla před dvěma roky v Glasgow druhá. Druhou Nizozemku Anne Terpstraovou porazila o 41 sekund, na obhájkyni druhého místa z Brna Janu Bělomojnou z Ukrajiny zbyl bronz.

Dopolední závod mužů do 23 let opanovali domácí Švýcaři. Zvítězil Joel Roth o šest sekund před Vitalem Albinem, bronz s takřka půlminutovou ztrátou na vítěze vybojoval Ital Juri Zanotti. Z českých jezdců si vedl nejlépe třicátý Josef Jelínek.

Mistrovství Evropy horských kol v Monteceneri (Švýcarsko) - cross country:
Muži do 23 let:
1. Roth 1:18:03,
2. Albin (oba Švýc.) -6,
3. Zanotti (It.) -28,
...30. Jelínek -6:16,
35. Skála -7:30,
37. Jirouš (všichni ČR) -7:36.
Ženy elite:
1. Ferrandová-Prévotová (Fr.) 1:13:25,
2. Terpstraová (Niz.) -41,
3. Bělomojná (Ukr.) -56,
4. Richardsová (Brit.) -1:05,
5. Freiová (Švýc.) -1:39,
6. Geraultová (Fr.) -2:22,
...13. Čábelická -4:36,
21. Štěpánová -5:57,
25. Czeczinkarová (všechny ČR) -8:05.
14:30 muži elite.

Reklama