Hlavní obsah

Lacko se první den na Hungaroringu dostal do čela ME tahačů

Aktualizováno

Automobilový jezdec Adam Lacko vyhrál hlavní závod sobotního druhého podniku mistrovství Evropy tahačů na Hungaroringu a posunul se do čela průběžného pořadí seriálu. Ve druhé jízdě, do které elitní osmička startuje v opačném pořadí a ve hře jsou poloviční body, skončil druhý. Na prvním místě má náskok dvou bodů na domácího Norberta Kisse.

Foto: Buggyra media

Adam Lacko může být spokojený...

Článek

V Maďarsku pršelo, závodilo se na mokré trati a Lacko potvrdil, že mu náročné podmínky vyhovují. "O mně je známo, že závody na vodě mám rád. Jen je tady zima, sedm osm stupňů, takže všichni máme kulichy," líčí Adam Lacko.

Rodák z Čeladné vyhrál kvalifikaci a poté suverénně i hlavní závod. "První závod tady a moje desáté vítězství v sezoně. Myslím si, že to dokazuje, že jsme připraveni dobře, i když je situace taková, jaká je," raduje se jezdec týmu Buggyra Zero Mileage Racing.

Evropský šampion z roku 2017 projel cílem s velkým náskokem, závod však podle něj jednoduchý nebyl. "S Janiecem jsme se tam handrkovali, ale nakonec jsem mu ujel a myslím si, že jsem si závod užil do poslední zatáčky," libuje si Lacko.

Foto: Buggyra media

Adam Lacko má vodu rád...

„Závodím tady poprvé a hned na mokru, ale musím říct, že jsem si jízdu nesmírně užil a v cíli jsme byli s Faasem opravdu natěsno, nakonec je z toho druhé místo v GoodYear cupu, z čehož mám opravdu radost," popsal Lackův týmový kolega Téo Calvet z Francie.

Druhá jízda nečekaně zastavena

Francouz Anthony Janiec navíc dostal dodatečně penalizaci a klesl na 7. místo. Body za druhou pozici si připsal Kiss, třetí skončil úřadující šampion Němec Jochen Hahn a čtvrtý byl Calvet.

Do druhého závodu Lacko odstartoval až ze čtvrté řady, ale postupně se posouval dopředu. Když se ale dostal na třetí místo, byla druhá jízda v šestém kole nečekaně zastavena. Tahače totiž odstartovaly proti časovému harmonogramu později a organizátoři se rozhodli uvolnit trať pro kvalifikaci Světového poháru cestovních vozů.

Tahače dostaly zelenou až v podvečer a Lacka opět čekal boj ze zadních pozic. Pořadí na startu určily výsledky pátého kola, kdy byl český závodník ještě pátý. I tentokrát se dokázal jezdec Buggyry posunout vpřed a dojel druhý. Vítězného Kisse však neměl šanci ohrozit. Na stupních vítězů Lacka doplnil třetí Calvet.

Dva závody v jednom

„Hned po startu mi upadl stěrač, takže jsem jel skoro naslepo. I tak se mi podařilo se z osmého místa probojovat se až na třetí a najednou červená vlajka. Vůbec jsme netušili, co se děje, a ani jestli znovu odstartujeme, nakonec po hodině a půl čekání nás znovu pustili na sedm kol. Startovat jsem musel z 5. místa, a byl to opravdu boj až do posledních metrů. Nakonec bohužel jen 2. místo, protože jsem Kisse už nestihl dohnat, ale já mám i tak radost, protože se posouvám do čela šampionátu. Za mě určitě spokojenost," ujišťuje Lacko

„V podstatě dva závody v jednom, ale naštěstí se mi v obou půlkách dařilo. Povedlo se mi několik čistých manévrů a dojel jsem celkově na třetím místě, z čehož mám opravdu radost. Je to moje první pódium v celkovém hodnocení ETRC," raduje se Calvet, který se posunul na 8. misto v celkovém pořadí šampionátu.

Závody ME tahačů na Hungaroringu:
1. jízda:
1. Lacko (ČR/Buggyra) 29:08,719
2. Kiss (Maď./MAN) -24,537
3. Hahn (Něm./Iveco) -28,733
...6. Calvet (Fr./Buggyra) -51,371
11. Kolocová (ČR/Buggyra) -1:51,403
2. jízda:
1. Kiss 29:25,176
2. Lacko -14,873
3. Calvet -19,764
...9. Kolocová -1:05,927
Průběžné pořadí ME:
1. Lacko 64
2. Kiss 62
3. Hahn 50

Reklama