Hlavní obsah

Berbr ve vazbě! Musí zůstat za mřížemi. Tam míří i Rogoz

zp, ravSport.cz
Aktualizováno

Místopředseda Fotbalové asociace ČR Roman Berbr byl v neděli po 13. hodině po rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 6 vzat do vazby. Pro Sport.cz to potvrdil jeho právní zástupce Filip Seifert. „Mohu potvrdit, že Obvodní soud pro Prahu 6 rozhodl o vzetí pana Romana Berbra do vazby. My se domníváme, že k tomu nejsou žádné důvody, a podali jsme na místě stížnost,“ uvedl, když opouštěl justiční palác v Praze Na Míčánkách.

Domovní prohlídka u Romana BerbraVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Seifert doplnil, že „klient s obviněním nesouhlasí, nedopustil se žádného trestného jednání". Proti rozhodnutí soudu Berbr s advokátem podali hned na místě stížnost k nadřízenému Městskému soudu v Praze, ale ta nemá odkladný účinek, takže policie odvezla místopředsedu FAČR do jedné z vazebních věznic. Než o stížnosti rozhodne městský soud, bude muset Berbr zůstat za mřížemi.

„Požádali jsme o nahlédnutí do spisu a budeme se proti obvinění řádně hájit," podotkl Seifert s tím, že dokud neuvidí spis, nebudou se s klientem k případu dále vyjadřovat.

Dodal, že klient se u soudu vyjadřoval ke skutkům, které jsou mu kladeny za vinu, a uvedl, že se stíháním nesouhlasí.

Rogozovi se při zadržení zhoršil zdravotní stav

Vazba byla v odpoledních hodinách uvalena i na sportovního ředitele Slavoje Vyšehrad Romana Rogoze, který je rovněž do celého případu odstartovaného v pátečním ránu zapleten.

„Vazba na něho byla uvalena z důvodů možného ovlivňování svědků a možnosti opakování nebo pokračování trestné činnosti," potvrdil Rogozův právní zástupce JUDr. Oldřich Chudoba a dodal, že jeho klient se už u soudu částečně vyjádřil.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Kameraman čeká před sídlem Fotbalové asociace ČR (FAČR) na pražském Strahově, kde v pátek zasahovala policie.

„Došlo u něho ovšem k zhoršení zdravotního stavu, když byl zadržen. Nebyl tudíž v pozici, kdy by se mohl řádně hájit," uvedl Chudoba. „Řekl, že vypovídat bude, ale až následně. Odmítl však, že rozhodně není součástí žádné zločinecké skupiny, jak je jednání kvalifikováno a prokáže, že tomu tak nebylo."

Sedm hodin soudního jednání

Obvodní soud pro Prahu 6 při jednání trvajícím bezmála sedm hodin rozhodoval o uvalení vazby i na rozhodčího Tomáše Grimma a funkcionáře a bývalého fotbalistu Michala Káníka. Jejich právní zástupci se však při odchodu z justičního paláce odmítli k případu svých klientů vyjádřit, nicméně jeden ze zadržených podle pořízených záběrů putoval v policejním doprovodu do vazební věznice. Následně bylo uvalení vazby i pro ně potvrzeno.

Jeden z obviněných ve fotbalové kauze putuje z justičního paláce do vazební věznice.Video: Sport.cz

Michal Káník už byl i v minulosti namočen do podobného skandálu. Bývalý fotbalista Českých Budějovic, Příbrami a Plzně figuroval ve skupině 22 lidí, kteří podle obžaloby ovlivňovali zápasy především v nižších fotbalových soutěžích. Takzvaná sázkařská mafie ovlivňovala výsledky desítek zápasů ČFL, poháru a juniorské fotbalové ligy v letech 2012 a 2013 částkami, které převyšovaly i 200 tisíc korun.

Původně okresní soud ve Strakonicích odsoudil Káníka na rok vězení s podmínečným odkladem na čtyři roky a také pokutě 30 tisíc korun, ale protože si už dříve vyslechl trest za daňové podvody a byl v podmínce, měl jít do vězení na tři roky. Nejvyšší soud však trest zrušil pro procesní nedostatky a okresní soud začal případ projednávat znovu.

Hrozí až pět let vězení

Mezi dalšími šestnácti obviněnými vyšetřovanými na svobodě jsou většinou bývalí či současní rozhodčí, fotbaloví delegáti, ale také funkcionáři. Nejznámějším z nich je Martin Svoboda známý pod přezdívkou Chřestýš, ale i třeba Jan Cihlář, Jiří Houdek, Jiří Musil či třeba Michal Myška, Miloš Vinter, Petr Klupák, Marek Janoch, Zdeněk Koval, Pavel Vlasjuk, Robert Hájek, Jiří Kabyl, Jiří Kříž či rozhodčí Jana Štychová. Řada z nich působí jako asistenti i v nejvyšších soutěžích.

Obvinění jsou podezřelí z ovlivňování výsledků zápasů v nižších soutěžích prostřednictvím rozhodčích. Podle detektivů Národní centrály proti organizovanému zločinu řídila trestnou činnost organizovaná zločinecká skupina, přičemž se mělo jednat hlavně o utkání Vyšehradu, který v sezoně 2018/19 postoupil z třetí do druhé ligy.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Policisté přivádějí k Obvodnímu soudu pro Prahu 6 jednoho z obviněných v kauze ovlivňování fotbalových zápasů.

Za přijetí úplatku hrozí obviněným až čtyři roky vězení, za podplácení až dva roky, za zpronevěru rok až pět let za mřížemi. U trestného činu spáchaného ve prospěch organizované zločinecké skupiny se pak horní hranice sazby zvyšuje o třetinu a trest se ukládá v horní polovině takovéto sazby.

Celou kauzu má na starosti ústecká expozitura Národní centrály proti organizovanému zločinu. Vrchní státní zastupitelství případ dozoruje a k jednotlivým jménům se zatím nevyjádřilo.

Vedení Fotbalové asociace ČR případ také zatím nekomentovalo. Mluvčí asociace Michal Jurman v pátek uvedl, že se předseda FAČR Martin Malík vyjádří až v pondělí.

Reklama

Související témata: