Hlavní obsah

Berbr podle policie zpronevěřil peníze plzeňského svazu. S Rogozem se o ně dělili na benzince

Praha
Aktualizováno

Takže nejen z ovlivňování výsledků druhé a třetí fotbalové ligy, z manipulace s rozhodčími, ale i z defraudace finančních prostředků viní policie bývalého místopředsedu Fotbalové asociace ČR a zároveň i předsedu krajského fotbalového svazu v Plzni Romana Berbra. Podle serveru lidovky.cz má jít o částku 850 tisíc korun, kterou podle detektivů Berbr a skupina kolem něho tvořená Romanem Rogozem, Tomášem Grimmem a Michalem Káníkem zpronevěřila Plzeňskému krajskému fotbalovému svazu.

Roman Berbr rezignoval na všechny funkce. Končí i šéf rozhodčích Jozef ChovanecVideo: Sport.cz, FAČR

 
Článek

Informace o zpronevěře financí předseda českého fotbalu Martin Malík při prvním vystoupení po propuknutí skandálu s uplacenými rozhodčími, zmanipulovanými zápasy a vůbec marasmem, do něhož se fotbal po šestnácti letech opět ponořil až po krok, neměl, tušení ale nejspíš ano.

Proto do jisté míry úleva a nejistota zároveň, když měl odpovědět na dotaz Sport.cz, zda má už bližší povědomí o defraudaci, k níž podle detektivů Národní centrály v boji proti organizovaném zločinu mělo rovněž v kauze dnes už bývalého místopředsedy FAČR Romana Berbra podle policejního obvinění dojít.

Předseda FAČR Martin Malík kvůli kauze Berbr rezignovat nehodláVideo: Sport.cz, FAČR

„Žádné oficiální informace nemáme, ale protože fotbalová asociace není obviněnou osobou a není účastníkem kauzy, zpronevěra se jí díky tomu netýká," odpovídal Malík, aby ale už před tím zvěstoval. že výkonný souhlas dal souhlas k mimořádné kontrole financování Krajských fotbalových svazů.

„Se speciálním zaměřením na Plzeňský fotbalový svaz," akcentoval předseda FAČR.

Teď už má téměř jistotu, že nepochybil. K trestné činnosti Berbra a spol. podle detektivů došlo.

Mělo jít o semináře mládežnických trenérů, které se nikdy neuskutečnily. Berbr údajně souhlasil s proplacením tří faktur v hodnotě 850 tisíc korun. Spolu s ním se na tom podíleli i sportovní ředitel druholigového Vyšehradu Roman Rogoz, rozhodčí Tomáš Grimm a bývalý prvoligový hráč Michal Káník.

Čtveřici těchto zadržených poslal v neděli Obvodní soud pro Prahu do vazby.

„My se domníváme, že k tomu nejsou žádné důvody, a podali jsme na místě stížnost," uvedl Berbrův právní zástupce Filip Seifert hned poté. „Můj klient s obviněním nesouhlasí, nedopustil se žádného trestného jednání. Požádali jsme o nahlédnutí do spisu a budeme se proti obvinění řádně hájit " řekl pro Sport.cz a Právo.

Jeden z obviněných ve fotbalové kauze putuje z justičního paláce do vazební věznice.Video: Sport.cz

Jak ale uvedl server lidovky.cz, detektivové zmonitorovali například Berbrův hovor z konce února, kdy se s dalšími členy skupiny měl domlouvat na vytvoření fiktivních faktur.

Ještě týž den rozhodčí a zároveň podílník firmy 100čes Group Tomáš Grimm vystavil tři faktury za celkem 850 tisíc korun za semináře mládežnických trenérů. Rogozovi se nezdála cena dostatečně odůvodněná a požadoval její rozepsání. Proto upravenou fakturu zaslal v příloze Tomáš Grímm e-mailem téhož dne Michalu Káníkovi. V textu byla doplněna cena za stravování a ubytování pro 38 lidí, pronájem sálu, videotechniku a lektory. Jako odběratel uvedených služeb a zboží byl na fakturách uveden Plzeňský krajský fotbalový svaz, uvádí policisté.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Roman Rogoz (uprostřed) a Josef Zvonič během utkání  fotbalové ligy.

Berbr nechal faktury proplatit začátkem března, i kdy podle policistů ... „věděl, že takové plnění nebylo nikdy realizované."

„Takto získané neoprávněné finanční prostředky si uvedená skupina přesně nezjištěným poměrem rozdělila, kdy Roman Berbr dne 16. března v 11.14 na čerpací stanici MOL u Horoměřic osobně převzal od Romana Rogoze část takto nelegálně získaných finančních prostředků v přesně nezjištěné výši," zaznamenali detektivové Národní centrály pro boj proti organizovanému zločinu.

Reklama