Hlavní obsah

Takové loučení jsem si nepředstavoval, reaguje na odvolání expředseda komise rozhodčích Chovanec

Aktualizováno

Jedno přiznává - takové loučení s funkcí, do které byl inaugurován před více než dvěma lety, si předseda Komise rozhodčích Jozef Chovanec nepřipouštěl. „Končím za úplně jiných okolností, než si uměl představit kdokoliv z nás,“ přiznává ikona československého fotbalu a pochopitelně pražské Sparty a později úspěšný trenér v letenských i reprezentačních službách, kterého smetl skandál s uplacenými zápasy, zkorumpovanými rozhodčími, defraudacemi a vůbec vším marasmem, do něhož tuzemský fotbal po šestnácti letech znovu zabředl.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda komise rozhodčích Jozef Chovanec (vlevo) během derby Bohemians - Sparta po boku trenéra Vítězslava Lavičky.

Článek

I Chovancovo jméno se v policejních obviněních objevuje. Hlavně v souvislosti se sportovním ředitelem Slavoje Vyšehrad Romanem Rogozem, který byl vedle místopředsedy fotbalové asociace Romana Berbra, rozhodčího Tomáše Grimma a funkcionáře Michala Káníka čtvrtým mužem, jehož poslal Obvodní soud pro Prahu 6 do vazby.

Na jeho podnět měl Chovanec z titulu funkce předsedy komise rozhodčích FA ČR změnit delegaci sudích minimálně na jednom ze zápasů Vyšehradu.

„Svoji práci jsem se i s pomocí kolegů snažil vykonávat s tím nejlepším svědomím a rovným přístupem ke všem – jak samotným rozhodčím, tak domácím klubům, kterým bych i tímto rád vyjádřil upřímný dík za více než dva roky trvající spolupráci a vzájemný respekt při mnoha setkáních," uvádí Chovanec v dopise na rozloučenou, kterou poskytl médiím.

Při pondělním rokování výkonného výboru totiž ve funkci skončil. Společně s ním i jho místopředseda Martin Wilczek a členové Pavel Mareš a Jiří Kureš.

„Zvažovali jsme veškeré eventuality a možnosti, které se nabízely. Ale ve světle toho, co o kauze víme a jak velký počet rozhodčích zasahuje, nemohla jiná varianta nastat," oznamoval Chovancův konec šéf českého fotbalu Martin Malík.

Roman Berbr rezignoval na všechny funkce. Končí i šéf rozhodčích Jozef ChovanecVideo: Sport.cz, FAČR

„Toto rozhodnutí plně respektuji, byť mě velmi mrzí, za jakých okolností k němu došlo. Ve funkci předsedy komise rozhodčích jsem působil od léta roku 2018, a přestože jsem byl velmi dlouho součástí domácího fotbalového prostředí jako hráč, reprezentant, trenér či člen klubového sportovního vedení, prostředí komunity rozhodčích a vedení jejich elitního týmu na úrovni profesionálních soutěží pro mě znamenalo zcela novou výzvu," reagoval po čtyřiadvaceti hodinách na odvolání Chovanec.

„Všem rozhodčím jsem ve své funkci vždy vyjadřoval maximální podporu a s kolegy v komisi rozhodčích jsem se snažil dělat všechno pro to, aby měli optimální podmínky pro práci a další růst. Ranilo mě, že několik jmen z listiny pro profesionální soutěže je nyní spojeno v souvislosti s policejním vyšetřováním."

Chovanec při loučení se Strahovem připomněl i pozitiva, která za sebou zanechává.

„Za výrazného přispění Ligové fotbalové asociace a FAČR došlo k významnému posunu projektu videorozhodčích (VAR) do zápasů domácí profesionální scény a také k doškolení potřebného počtu rozhodčích tak, aby česká nejvyšší scéna mohla v dostupné době v režimu VAR absolvovat všechny zápasy v rámci celého ligového kola. V době, kdy jsem předsedal komisi, dostala v nejvyšší soutěži šanci řada mladých a talentovaných rozhodčích a někteří z nich byli posunuti až na mezinárodní listinu FIFA, kde mohou dělat další výkonnostní progres," dodal.

Reklama

Související témata: