Hlavní obsah

Sparta - Lille 1:4Oslabení a hořký návrat do Evropy, lídr francouzské ligy opanoval Letnou

MinutaMin. Tým Hráč Akce
45. Yazici 0 : 1
47. Dočkal 1 : 1
60. Yazici 1 : 2
66. Ikoné 1 : 3
75. Yazici 1 : 4
Záznam online reportáže

Praha

Dlouhých 1337 dnů si Letenští museli počkat na návrat do pohárové Evropy. A vstup do skupinové fáze Evropské ligy se fotbalistům pražské Sparty nevydařil. Na Letné podlehli Lille výrazně 1:4, když tři čtvrtiny zápasu hráli bez vyloučeného Krejčího mladšího. Rozšířil už tak velkou řadu absencí. Turek Yazici se v dresu lídra francouzské ligy blýskl hattrickem. Před jedenácti lety Lille vyhrálo na Slavii 5:1, letenský rival dopadl jen o gól lépe...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Po tomto zákroku na unikajícího Jonathana Davida z Lille musel sparťan Ladislav Krejčí už v průběhu první půle předčasně pod sprchy.

Článek
Fotogalerie

David Pavelka musel v utkání s Lille na stopera. Zkoušel jsem se dostávat aspoň do soubojů, říká

Nejčernější obavy ohledně sestavy se potvrdily. Letenským chyběli hned čtyři stopeři, neboť k Hanckovi se Štetinou se kvůli svalovým problémům přidali Čelůstka i Plechatý. Jen na lavičku usedl Hložek, mimo soupisku zůstal Krejčí starší.

Mladší Krejčí se tedy stáhl ze zálohy do obrany a vytvořil novou stoperskou dvojici s Lischkou, k obnovené sparťanské premiéře hned po návratu z Turecka vyběhl reprezentant Pavelka.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Yusuf Yazici z Lille zatížil konto Sparty hattrickem.

Nástup Lille byl drtivý, během úvodních dvou minut si hosté vytvořili tři velké šance a slepená obrana nevěděla, kde jí hlava stojí... Se štěstím je přečkala, takže Sparta se pak trochu chytla a začala hrát dopředu a hledat cestu k brance soupeře.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jonathan David z Lille a Ladislav Krejčí ze Sparty během utkání v základní skupině Evropské ligy.

Ve 23. minutě přišli domácí také o pátého stopera! Lille je zaskočilo rychle rozehraným kolmým přímým kopem. David se dostal za obranu, Krejčí na něj sáhl rukou a chorvatský sudí Strukan ho vyloučil. Vedle Lischky tak přišla řada na Pavelku.

Sparta nezalezla, Sáček smělým průnikem došel pro zajímavý přímý kop, ale Karlsson jím pohrdl.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Utkání v základní skupině Evropské ligy Sparta - Lille na Letné.

Dočkal u dvou gólů...

Do deseti mělo jít také Lille, ale nešlo. Botman stáhl ve 38. minutě rukou Pavelku s mnohem větší intenzitou než Krejčí Davida, rozhodčí ovšem nizozemskému stoperovi druhou žlutou kartu neudělil...

Právě Botman pak v poslední minutě zachytil Dočkalovou rozehrávku a turecký útočník Yazici krásnou střelou zdálky otevřel skóre. Ještě v nastavení pak Bradarič fauloval Vindheima a Chorvat původně nařídil penaltu, po poradě s asistentem však nařídil jen přímý kop těsně před šestnáctkou.

Foto: David W Cerny, Reuters

Sparťanská radost. Bořek Dočkal vyrovnal ve druhé půli duel s Lille na 1:1.

Do druhé půle Hložek nahradil Juliše. Dočkal si ještě před výkopem od plic promluvil s rozhodčím, vzápětí pak letenský kapitán napravil svou chybu před inkasovaným gólem. Trávník vybojoval míč, Vindheim s Hložkem připravili finální fázi a Dočkal vyrovnal.

Na hřišti pak vzplály emoce, když Pavelka ležel na trávníku a Heča zakopl míč. Yazici ho ovšem nevrátil a připravil tutovku Davidovi, který branku netrefil.

Foto: David W Cerny, Reuters

Jonathan David z Lille znamenal pro defenzívu Sparty permanentní nebezpečí.

Favorizované Lille nakonec přesilovku využilo. Nejprve Bradarič odcentroval a Yazici hlavou do Hečova protipohybu. Ikoné si pak brzy zaběhl za obranu a vedení pojistil. Po Hanouskově hrubce se navíc Yazici radoval z hattricku a to už byl výsledek hrozivý...

Evropská liga - 1. kolo skupiny H:
Sparta Praha - Lille 1:4 (0:1)
Branky: 46. Dočkal - 45.+1, 60. a 75. Yazici, 66. Ikoné. Rozhodčí: Strukan - Parica, Jakšič (všichni Chorv.). ŽK: Heča, Sáček, Dočkal - Botman, Bradarič, Sanches (Lille). ČK: 23. Ladislav Krejčí II (Sparta). Bez diváků.
Sparta: Heča - Sáček (90.+1 Minčev), Lischka, Ladislav Krejčí mladší, Hanousek (90.+1 Vitík) - Vindheim, Trávník (78. Kartabec), Dočkal, Pavelka, Karlsson (74. Polidar) - Juliš (46. Hložek). Trenér: Kotal.
Lille: Maignan - Pied, Fonte, Botman (78. Soumaré), Bradarič (63. Mandava) - Ikoné, Xeka, Soumaré, Bamba (78. Luiz Araújo) - Yazici (80. Weah), David (63. Yilmaz). Trenér: Galtier.

Reklama

Související témata: