Hlavní obsah

Ostrý střet gigantů! Djokovič vyzval Federera s Nadalem ke spolupráci, ti odmítli

Praha

Respektují se, prakticky vždy mají pro soupeře jen slova uznání. Přesto jsou vzájemné sympatie mezi hvězdnou tenisovou trojicí Novak Djokovič, Rafael Nadal a Roger Federer rozděleny jasně. Když úřadující srbská světová jednička založila nezávislou hráčskou asociaci, jeho dva největší rivalové žádost o spolupráci striktně odmítli.

Foto: Profimedia.cz

Velikáni světového tenisu Novak Djokovič a Roger Federer.

Článek

Na kurtech si nedarují ani bod. Jejich vzájemné zápasy jsou vrcholem každého turnaje. Poslední grandslamové French Open tuto rivalitu jen potvrdilo. Rafael Nadal na něm získal už dvacátý grandslamový titul, čímž vyrovnal výkon Rogera Federera, Novak Djokovič, který ve finále padl, má o tři grandslamové zářezy méně.

Všichni tři velikáni se však měří i na jiném poli. Novak Djokovič byl donedávna předsedou Hráčské rady ATP, která hájí zájmy tenistů na okruhu. Této funkce se však nedávno spolu s několika dalšími hráči vzdal a založil konkurenční Professional Tennis Players Association (PTPA).

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Novak Djokovič na podání.

Důvodem podle úřadující světové jedničky byl minimální vliv na dění ve světovém tenise a hájení zájmu hráčů. To by chtěla nově vzniklá organizace změnit. Ke spolupráci Djokovič vyzval i své dva hlavní soky Rogera Federera a Rafaela Nadala, ti však veškeré diskuse odmítli.

„Samozřejmě, že bych chtěl, aby nás Roger a Rafa podpořili. Chtěl bych, aby nás podpořili všichni hráči. Oba však odmítli. Ale chápu je,“ říkal Srb.

Musíme být jednotní, říká Federer

Nově vzniklá organizace má zahrnovat muže i ženy, dohromady by se mělo jednat o 500 tenistů a tenistek a 200 nejlepších deblových párů.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Rafael Nadal s trofejí pro vítěze French Open.

O účasti v Djokovičově organizaci se snažil Federera s Nadalem přesvědčit i kanadský tenista s českými kořeny Vasek Pospisil. „S oběma jsem mluvil, ale nechtějí být toho součástí. Nekritizuji je za to, každý je odpovědný za své rozhodnutí,“ říká tenista.

A jak se na celou záležitost dívají oba velikáni? „Tohle je pro všechny velmi náročná a těžká doba. A my musíme držet při sobě, nemůžeme se štěpit, je třeba, abychom byli jednotní. To je jediná možnost, abychom byli úspěšní,“ říkal před časem Federer.

Hráčskou radu ATP doplnila po odchodu předsedy Novaka Djokoviče a tří dalších členů čtveřice tenistů včetně bývalé světové jedničky Andyho Murrayho.

Spolu s ním byli zvoleni Félix Auger-Aliassime, Jérémy Chardy a John Millman. Předsednickou funkci po Djokovičovi převezme dosavadní místopředseda Kevin Anderson.

Kterému z trojice Novak Djokovič, Rafael Nadal a Roger Federer nejvíce fandíte?
Novak Djokovič
21,5 %
Rafael Nadal
20,4 %
Roger Federer
58,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 22191 čtenářů.

Reklama

Související témata: