Hlavní obsah

Hašek musí zaplatit Spartě téměř 22 milionů korun! Odvolá se

Aktualizováno

Ostře sledovaný spor dospěl k verdiktu. Fotbalová Sparta oznámila, že Martin Hašek je jí povinen zaplatit částku 800 000 eur, v přepočtu téměř 22 milionů korun. Konstatuje to Rozhodčí nález Sboru rozhodců FAČR. Sbor se zabýval výpovědí profesionální smlouvy jejím bývalým hráčem Haškem, kterou klub označil ve svém návrhu za neoprávněnou. Oběma stranám nyní běží lhůta pro případné odvolání. Haškova zástupkyně Markéta Vochoska Haindlová již oznámila, že tak spolu se svým klientem učiní. Očekávají, že případ skončí u CAS.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Martin Hašek ze Sparty při utkání na Letné s Mladou Boleslaví.

Článek

Sparta na svém webu informuje, že rozhodčí nález byl doručen klubu a jeho právnímu zástupci Bronislavu Šerákovi v pátek v dopoledních hodinách. "Vedení dokument v následujících dnech důkladně prostuduje, nicméně po prvním nahlédnutí je podstatné, že Sbor rozhodců FAČR potvrdil právní výklad ACS, že hráč jednostrannou výpovědí porušil smluvní podmínky mezi ním a klubem," zdůrazňuje Sparta.

Jisté je, že oběma stranám nyní běží lhůta pro případné odvolání.

"Rozhodčí řízení před Sborem rozhodců FAČR je neveřejné, tudíž Fotbalová asociace České republiky nemůže rozhodnutí tohoto orgánu jakýmkoliv způsobem komentovat. Můžeme pouze konstatovat, že se jedná o rozhodnutí, které není v tuto chvíli pravomocné a účastníci řízení mají nyní prostor pro využití opravného prostředku v podobě odvolání," potvrzuje Michal Jurman, mluvčí FAČR.

"Od Sparty mi chyběl respekt," postěžoval si Martin Hašek v rozhovoru, který v půlce září poskytl Sport.cz a Právu.

Sparta má zaplatit jen 150 000 korun

Fotbalový tribunál dal ovšem za pravdu klubu, jemuž dal záložník jednostrannou výpověď.

"Sbor rozhodců FAČR se zároveň zabýval nárokem odpůrce Martina Haška na zaplacení částky v souhrnné výši 5 928 719 korun. Sbor tento nárok hráče zamítl a klub tuto částku dle rozhodčího nálezu platit nemusí," dodává Sparta.

"Rozhodčí senát snížil jednu z finančních sankcí, které byly Martinu Haškovi v průběhu smlouvy udělené klubem. Na základě toho je Sparta povinna vrátit Martinu Haškovi... 150 000 korun," uzavírá ve svém prohlášení.

Hašek je od zimy bez angažmá. Rýsují se mu možnosti v zahraničí, s břemenem citelného verdiktu se mu ovšem situace notně komplikuje.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty Praha Martin Hašek, Michal Travník a David Lischka oslavují gól během derby s Bohemians 1905.

Haškův spor se Spartou se táhne od konce ledna, kdy hráč odmítl odcestovat na soustředění do Španělska. O bývalého středopolaře Bohemians 1905 se v té době ucházelo Maccabi Haifa, na jehož nabídku Letenští posléze přistoupili. Hašek se ale s izraelským klubem nedomluvil na platu. Od té doby trénoval s rezervním týmem, ale po čase dal podle klubového webu Spartě ultimátum, aby byl vrácen do áčka.

Vedení ho vyzvalo, aby v B-mužstvu nadále plnil uložené úkoly. Po další písemné komunikaci se Hašek 12. března nedostavil na trénink rezervy a podal jednostrannou výpověď. Sparta poté záložníka zažalovala s tím, že jeho výpověď je neoprávněná, a chtěla po něm 55 milionů korun jako náhradu škody. Žalobu podal i Hašek.

Vyjádření zástupkyně Martina Haška
S verdiktem Sboru rozhodců FAČR nesouhlasíme. Rozhodčí nález není pravomocný, a v řádné lhůtě se proti němu po poradě s mým klientem odvoláme, počítáme, že kauza skončí u CAS.
Pro doplnění kontextu uvádím, že rozhodnutí Sboru rozhodců FAČR, který dosud není ze strany FIFA uznán nezávislým rozhodčím orgánem pro řešení sporů na národní úrovni, pro nás ve větší míře není překvapivé, přestože se s právním výkladem rozhodců neztotožňujeme.
Zároveň věříme, že při odvolání u orgánů vyšší instance prokážeme relevanci zásadního nesouladu v postupu rozhodčího orgánu FAČR s běžnou rozhodovací praxí mezinárodních institucí. Mezinárodní judikatura, která hráčům garantuje určitou úroveň právní ochrany, zde byla zcela nesprávně vyhodnocena.
V kontextu současné situace ve fotbalovém prostředí je nerespektování mezinárodní judikatury a dlouhodobě kritizovaná absence pracovně-právního poměru ve vztahu klub - hráč další z věcí, která způsobuje českému fotbalu reputační skvrnu. Česká republika je společně s Rumunskem, Chorvatskem a Slovinskem poslední zemí v EU, kde i přes urgence zmíněných mezinárodních fotbalových orgánů neexistuje standardní zaměstnanecké postavení hráčů ve vztahu s klubem. Absence pracovně-právního ochranného rámce vztahu zaměstnavatel - zaměstnanec pak způsobuje množství kauz dlouhodobě poškozující jméno českého fotbalu v očích mezinárodní odborné veřejnosti. Případ Martina Haška je jen dalším střípkem do mozaiky dlouhodobě kritizovaných poměrů v rámci FAČR.
Mgr. Markéta Vochoska Haindlová, advokátka v plné moci

Reklama

Související témata: