Hlavní obsah

Prymulova aféra může zasáhnout do plánu na brzký restart ligových soutěží. Ze schůzky sešlo

Praha
Aktualizováno

Aféra ministra zdravotnictví Romana Prymuly sice zdánlivě se sportem nesouvisí, přesto na něj může mít zásadní dopad. Dvě nejsledovanější sportovní soutěže v zemi, tedy první fotbalová liga a hokejová extraliga, totiž doufaly, že by se navzdory zpřísněným opatřením proti koronaviru, mohly v horizontu jednoho, dvou týdnů přece jen rozjet. Logicky bez diváků a za podmínky pravidelného testování na covid-19.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf NSA Milan Hnilička.

Článek

Prymula se k restartu profesionálních soutěží nestavěl negativně a dnes měl jednat s vedením Národní sportovní agentury o možných scénářích. Do všeho ale zasáhla aféra s Prymulovou a Faltýnkovou schůzkou. Ministr zdravotnictví dnes po poledni odmítl sám rezignovat a nyní záleží na postoji premiéra Babiše, zda přistoupí k avizovanému odvolání, a především na reakci prezidenta Zemana.

„V tuhle chvíli nemůžu potvrdit, co bude následovat, jelikož k dnešnímu plánovanému setkání s panem Prymulou na ministerstvu nedošlo," napsal Sport.cz šéf Národní sportovní agentury Milan Hnilička, jenž dosud jednání za sport vedl, s tím, že nyní musí vyčkat na vývoj situace na ministerstvu.

Profesionální sportovci mají jako jediní povolené venkovní aktivity i ve větších skupinách. „Žádost o umožnění tréninkové činnosti profesionálů i ve vnitřních sportovištích je podaná, brzy máme znát postoj ministerstva," uvedl Hnilička ještě před tím, než se Prymulova pozice ve vládě otřásla.

Hokejisté doufají v povolení, protože Sparta, Plzeň a Mladá Boleslav trénují na otevřeném kluzišti v Dobříši, Třinec od minulého týdne jezdí do Polska, kam vyráží i Pardubice. Hradec má už na dnešek domluvený led v Německu.

Fotbal trénink v tomto směru omezený nemá, Liberec, Sparta i Slavia dostaly výjimku sehrát domácí zápasy Evropské ligy. Ligová fotbalová asociace podle informací Práva informovala kluby, aby přípravu směřovaly k případnému restartu soutěže už 1. listopadu. „Snad je to reálné, stanovisko očekáváme do pondělí," znělo ze sídla LFA v Libni.

Podmínkou restartu je pravidelné testování na covid-19. LFA ve svém protiepidemickém manuálu tuto povinnost před každým zápasem už má. Pro hokej je to při režimu tří utkání v týdnu technicky i finančně obtížnější. Fotbalová liga se nehraje od 4. října, hokej přerušili o týden později. „Stále je tam dost neznámých. Pokud by se ale nezačalo hrát do půlky příštího měsíce, muselo by se už improvizovat a hledat řešení, které by ještě dávalo smysl," tvrdí ředitel extraligy Josef Řezníček.

Reklama

Související témata: