Hlavní obsah

Berbrovu korupční kauzu budou šetřit i experti UEFA. Malík hledá pomoc také v Rakousku

Šetření korupčního skandálu, který českým fotbalem cloumá už dvanáct dnů, nabere na obrátkách. I expertní tým UEFA se na něm bude podílet. „Za normální situace a okolností by k nám přiletěl, aby ve spolupráci se společnosti Sportradar provedl kompletní audit. Teď to ale možné není, takže se věci budou posouvat a řešit elektronickou cestou,“ potvrdil šéf českého fotbalu Martin Malík, že i UEFA se o dění v českém fotbale intenzivně zajímá.

UEFA provede v ČR komplexní audit, bude to trvat několik měsíců, říká šéf FAČR Martin MalíkVideo: FAČR

 
Článek

Proto experti z UEFA, kteří mají s podobnými kauzami a případy bohaté zkušenosti. Proto kontrola a analýza všeho, z čeho detektivové z Národní centrály pro boj proti organizovanému zločinu viní teď už bývalého místopředsedu Fotbalové asociace ČR Romana Berbra, na kterého byla stejně jako na sportovního ředitele Slavoje Vyšehrad Romana Rogoze, fotbalového funkcionáře Michala Káníka a rozhodčího Tomáše Grimma rozhodnutím Obvodního soudu pro Prahu 6, uvalena vazba.

Proto i zájem o dalších šestnáct obviněných osob zapletených do celé aféry, ve které podle detektivů jde o ovlivňování výsledků fotbalových zápasů za úplatu, manipulace s nasazováním rozhodčích na utkání, a dokonce o zpronevěru finančních prostředků krajského fotbalového svazu v Plzni ve výši přes třičtvrtě milionu korun.

Pavel Nečas se rozohnil nad kauzou BerbrVideo: O2 TV Sport

„Procedura zahrnuje personální audit, audit vztahů se třetími osobami, finanční audit, audit stanov i profesionalizace jednotlivých komisí. Jde o nesmírně obsáhlou agendu," potvrdil Malík, že šetření, kontrola a analýza bude rozsáhlá.

„Nepůjde proto o týdny, ale o několik měsíců. Až pak budeme znát závěry. Pod taktovkou UEFA dojde k takovým změnám, aby se naše asociace nikdy nedostala do podobné situace, v jaké je dnes," slibuje si Malík, že v budoucnu český fotbal podobné kauze čelit nebude.

„Už ve středu začínáme. Absolvuji jednu videokonferenci se zástupci UEFA a druhou s lidmi ze Sportradaru, kde budeme řešit start všech kroků. Ve styku jsme ostatně každý den, protože UEFA má s podobnými událostmi mnohem větší zkušenosti než my. Podpora z její strany je veliká," tvrdí Malík.

Nepůjde o krok jediný, protože do kauzy se ponoří a audit bude provádět i jedna známá tuzemská advokátní kancelář.

Jak to bude s působením Romana Berbra ve společnosti STES? A jaký tam má plat?Video: FAČR

„Jedna z největších v této zemi, samozřejmě nezávislá na asociaci a jakémkoli jejím funkcionáři. Po dotační kauze jsme zavedli po vzoru vyspělých korporací tzv. criminal compliance mající svého správce. Aktuální kauza však zasahuje fotbalovou asociaci, na což program pamatuje. Proto dojde k jakémusi internímu auditu personálních vztahů a některých osob," oznamuje Malík další opatření, s nímž v úterý předstoupil před výkonný výbor.

Český fotbal navíc hledá pomoc, radu a inspiraci i v sousedním Rakousku. Jde o vytvoření specializované policejní jednotky zabývající se bojem s ovlivňováním výsledků sportovních utkání.

„Spojili jsme se s kolegy z rakouského svazu, protože Rakousko patří v této činnosti mezi evropskou špičku. V krátké době chceme vytvořit jakousi kuchařku, jak principy v boji proti ovlivňování výsledků sportovních zápasů fungují v zahraničí. S tímto materiálem pak seznámím odpovědné osoby ministerstva vnitra a pokusím se je přesvědčit, že i u nás by měl působit podobný specializovaný útvar. Šlo by o krok, který na základě současné fotbalové kauzy prospěje nejen fotbalu, ale celému českému sportu," prozradil Malík.

Reklama

Související témata: