Hlavní obsah

Na fotbalové funkce Berbr rezignoval, placenou si i ve vězení ponechal. Jaké odměny pobírá v představenstvu STES?

Praha

Už čtyřiadvacet hodin po uvalení vazby Roman Berbr na všechny funkce v českém fotbale rezignoval. Promptně odstoupil z funkce místopředsedy Fotbalové asociace ČR, vzdal se křesla ve výkonném výboru, oznámil i odchod z funkce předsedy Krajského fotbalového svazu v Plzni. Jednu funkci si ovšem ponechal. Na rozdíl od všech zmiňovaných ovšem placenou, protože jako člen představenstva společnosti STES, která je dceřinou společností fotbalové asociace, pobírá za výkon funkce pochopitelně finanční prebendy.

Jak to bude s působením Romana Berbra ve společnosti STES? A jaký tam má plat? Video: FAČR

 
Článek

Aktuální výpis z Obchodního rejstříku ze 27. října skutečně potvrzuje, že Roman Berbr zůstává dál členem představenstva akciové společnosti STES, jejímž jediným akcionářem je právě Fotbalová asociace ČR.

STES se stará o televizní, reklamní a marketingová práva asociace a hospodaří se ziskem desítek milionů korun ročně.

Jak vysoké odměny za výkon funkce Roman Berbr pobírá?

„Chápu, že jde o senzační sdělení," reagoval na přímý dotaz první muž českého fotbalu Martin Malík.

„Jde ale o interní věci, takže se k tomu nebudeme vyjadřovat. V kontextu k velikosti a obratu STES nejsou odměny členů představenstva nikterak vysoké. Pohybují se hluboko pod standardem typickým pro takové obchodní společnosti," přidal na vysvětlenou po úterním jednání výkonného výboru, který se pochopitelně pokračující korupční kauzou v českém fotbale zabýval.

UEFA provede v ČR komplexní audit, bude to trvat několik měsíců, říká šéf FAČR Martin MalíkVideo: FAČR

Pro připomenutí - jde v ní o ovlivňování výsledků fotbalových zápasů za úplatu, manipulaci s nasazováním rozhodčích, ba dokonce i údajnou zpronevěru finančních prostředků Krajského fotbalového svazu v Plzni, kde byl Roman Bebr předsedou. Ta měla dosáhnout podle detektivů z Národní centrály proti organizovanému zločinu 850 tisíc korun.

Roman Berbr skončil po verdiktu Obvodního soudu pro Prahu 6 ve vazbě, kam putovali i další obvinění - sportovní ředitel Slavoje Vyšehrad Roman Rogoz, rozhodčí Tomáš Grimm a funkcionář a bývalý ligový fotbalista Michal Káník. Společně s nimi je obviněno dalších šestnáct osob.

V souvislosti s korupční kauzou rezignovala na funkce v českém fotbale i Berbrova manželka Dagmar Damková, která se podle prvního místopředsedy FAČR Zdeňka Zlámala měla posléze vzdát i funkcí v komisi rozhodčích UEFA i FIFA.

„S oběma organizacemi jednáme, ale ani z UEFA, ani z FIFA jsme o tom oficiální informaci nedostali," poznamenal ovšem generální sekretář fotbalové asociace ČR Jan Pauly.

Zároveň zdůvodnil, proč se případem obviněného místopředsedy Berbra nezabývá etická komise FAČR, do jejíž gesce případ spadá a v jejímž čele stojí jeho otec Jan Pauly starší.

„Důvod je prostý - asociace v celé kauze nefiguruje v žádném právním postavení, proto nemáme právo k nahlédnutí do spisů. Komise tudíž nemá žádné podklady k tomu, aby se mohla věcí zabývat. Sekretariát asociace ovšem zaslal orgánům státní správy žádost o nahlédnutí do spisů. Až se nám to podaří, budeme moci konat."

Aby ovšem fotbalová asociace odvolala Romana Berbra z představenstva společnosti STES, v tom jí jako jedinému akcionáři nic nebrání.

„Na nadcházejícím jednání by se tím mělo zabývat představenstvo STES a mělo by předložit výsledek výkonnému výboru. Bavíme se o horizontu jednoho měsíce," odpověděl na přímý dotaz sport.cz generální sekretář Jan Pauly.

Přinese kauza očistu do českého fotbalu?
Ano, vše se změní k lepšímu.
3,5 %
Ano, ale jen nepatrně.
18,8 %
Ne, je to prakticky vyloučeno.
77,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 40477 čtenářů.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 pk Manchester City - Real Madrid 1 : 1 pk   dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City
Real Madrid
  1 : 0 Bayern - Arsenal 1 : 0 dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Arsenal
Bayern vs. Arsenal
Bayern
Arsenal
  Fiorentina - Plzeň dnes 18 : 45
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň
  West Ham - Leverkusen dnes 21 : 00
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen