Hlavní obsah

Reprezentace v nových časech. Čeští hokejisté budou uzavřeni ve finské bublině

lik, škv, jabSport.cz

Zápasy budou. Ale za cenu výjimečných opatření! Česká hokejová reprezentace sehraje příští týden v Helsinkách tradiční turnaj Karjala společně se Švédskem, Ruskem a domácím týmem. Všechna mužstva budou muset dodržovat přísná hygienická opatření. Po příletu do dějiště zápasů vklouznou do "bubliny", ze které vystoupí až po turnaji.

Na turnaji Karjala budou všichni v hokejové bublině. Týmy čekají tři testy na covid-19Video: Český hokej

 
Článek

Bez negativního testu se nemohou čeští reprezentanti a realizační tým zúčastnit srazu národního týmu. Musí předložit, že prošli testy. Další kontrola bude následovat po příletu do Helsinek. Poté proběhnou také výstupní testy po závěrečném utkání ve Finsku. Dokud následně neobdrží negativní test, nemohou se připojit ke svým klubům.

„Hráči musí mít negativní test na covid-19 už na srazu. Kdo ho mít nebude, nemůže na sraz dorazit. Sejdeme se na letišti, tady nemůžeme trénovat. Část týmu se sejde na letišti v pondělí. Třetina týmu letí z Ruska a také v pondělí přiletí do Helsinek. Část hráčů je Skandinávii, ti přijedou po vlastní ose. Následně budou všechna mužstva ubytována v jednom hotelu v režimu bubliny, nikdo jiný tam nebude. Věříme, že další testy neodhalí nějaký problém," okomentoval přísný program Martin Urban, generální sekretář Českého hokeje.

Z hotelu na trénink, na zápas a zpět. Jednoduchá a striktní pravidla. „Jde o základní pravidla a podmínky, abychom mohli turnaj absolvovat. Zápasy, kde nebude hrát domácí tým, budou hrána před prázdným hledištěm. Utkání domácího týmu může být sehráno s omezeným množstvím diváků, což zde představuje 4500 diváků," dodal Urban.

Opatření na turnaji Karjala
Testování
První fáze v zemích, kde účastníci turnaje působí, po příletu opět test na letišti v Helsinkách.
Bublina
Všechna mužstva budou v jednom hotelu, všichni se budou pohybovat jen mezi hotelem a arenou, kde budou stanovena hygienická opatření.
Účast diváků
Při zápasech domácího týmu může být v hledišti maximálně 4500 fanoušků, ostatní utkání budou bez účasti diváků.

Světová pandemie koronaviru zasáhla všechna odvětví, což se odráží i na ojedinělých pořádaných sportovních akcích. Svoji daň si vybírá také hokejová nominace před Karjalou.

„Český hokej je z mého pohledu až nesmyslně paralyzovaný vládními nařízeními, nehraje se a netrénuje. Proto jsem nechtěl nominovat nikoho z extraligy. Přesto jsem nakonec některé na seznam zařadit musel. Jen v neděli mi totiž dorazily omluvenky od osmi nebo devíti našich krajánků. Většina se omluvila ze zdravotních důvodů, někteří dostali zákaz od svých klubů," prohlásil Pešán během videokonference s tím, že zákaz dostal třeba brankář Lukáš Dostál z Ilvesu Tampere.

Program turnaje Karjala
Čtvrtek 5. listopadu:
13:30 Česko – Švédsko (ČT sport)
17:30 Rusko – Finsko
Sobota 7. listopadu:
12:30 Švédsko – Rusko
16:30 Finsko – Česko (ČT sport)
Neděle 8. listopadu:
12:30 Česko – Rusko (ČT sport)
16:30 Finsko – Švédsko
Pozn.: Začátky zápasů jsou uvedeny v SEČ.

„Například hráči ruských týmů jsou několik měsíců v bublině, jsou bez rodin, bez dětí. Chápu, že spousta z nich potřebuje využít těchto pár dnů v reprezentační pauze na cestu domů, i když pravidla cestování jsou všelijaká. Přesto jsem nikoho nepřemlouval. Ti, kteří přesto souhlasili s reprezentací a jsou několik měsíců zavření v ruských bublinách, tak v dalších nominacích zohledním jejich přístup, který je vzorový," dodal Pešán.

Reklama

Související témata: