Hlavní obsah

Všichni proti Zlatanovi! Úkol Sparty zní jasně: Uhlídat Ibrahimovice

Ať už bude sestava lídra italské Serie A jakákoliv, Letenští budou mít na San Siru horkou půdu. Přesto zní prvotní úkol pro fotbalisty pražské Sparty ve večerním duelu Evropské ligy jasně. Uhlídat nestárnoucího kanonýra Zlatana Ibrahimovice. „Zapojuje se do hry a kombinace, ale jeho největší efektivita je v pokutovém území a také při standardních situacích. Je to jejich nejlepší útočník a musíme ho hlídat,“ avizuje trenér Václav Kotal.

Foto: Spada, ČTK/AP

Švédský útočnk AC Milán Zlatan Ibrahimovic.

Článek

Léčil se s koronavirem, přesto jsou jeho čísla v nové sezoně udivující. Pět zápasů, sedm vstřelených gólů. Již devětatřicetiletý švédský bombarďák Zlatan Ibrahimovic je stále v ráži.

„Je otázka, jestli bude hrát. Pokud ano, bude fajn porovnat síly s jedním z nejlepších hráčů na světě. Vidět, jaké to je, když umíte hrát na opravdu světové úrovni," říká na klubovém webu obránce Matěj Hanousek ke konfrontaci s hvězdou.

O Ibrahimovicovi se ví, že se často snaží rozhodit soupeře i po psychické stránce. Také na stinné Zlatanovy stránky by se měli sparťani připravit.

„Myslíte, že se naučil česky, aby nás provokoval?" usmívá se trenér Václav Kotal.

„My jsme vypjaté situace zvládli i proti Lille, hráči věděli, jak se mají chovat. Věřím, že ani teď se nedají vyprovokovat. Je třeba se plně soustředit na svůj vlastní výkon," dodává kouč již zcela vážně.

Roli outsidera berou jako výhodu

Letenští si dobře uvědomují, že v roli outsidera budou muset dát přehnaný respekt stranou.

„Pocity před velkým zápasem jsou dobré. Cítil jsem, že jsme v části utkání s Lille hráli dobře. Dokázali jsme si, že můžeme hrát s velkými kluby. Jsem před zápasem s AC Milán pozitivně naladěný," ujišťuje pro klubovou televizi obránce Andreas Vindheim.

Norský bek si s Malmö zahrál třeba proti Chelsea. „Zápasy s velkokluby jsou složité. Víte, že proti vám stojí velká kvalita. Proti AC Milán určitě nejsme favorité, ale to můžeme brát jako výhodu. Víme, že jsme kvalitní tým a dokážeme dát spoustu gólů. Musíme jen udržet čisté konto a myslím, že to bude dobré," líčí Vindheim.

Sparta má v týmu také pamětníky, kteří před čtyřmi lety zažili v Itálii senzační výhru nad Laziem. Posunula pražský klub až do čtvrtfinále Evropské ligy. Může se zopakovat na San Siru?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Světelná tabule po slavném postupu do čtvrtfinále Evropské ligy v Římě.

„Všichni bychom si přáli podobný průběh. Čeká nás těžký zápas, ale nic není nemožné. Věřím, že by se něco takového mohlo znovu povést," usmívá se Ladislav Krejčí starší.

On, Dočkal a Juliš tehdy svými góly zařídili v Římě slavné vítězství 3:0. Všichni tři jsou v kádru také v Miláně.

Reklama