Hlavní obsah

Slavia - Leverkusen 1:0Olayinka slávistickým spasitelem. Napravil selhání Stanciua a zařídil výhru nad oslabeným soupeřem

MinutaMin. Tým Hráč Akce
80. Olayinka 1 : 0
Záznam online reportáže

Střídající nigerijský legionář Olayinka se stal nakonec spasitelem pražské Slavie v druhém díle základní skupiny Evropské ligy. Tři minuty po příchodu na hřiště zařídil v duelu s německým Leverkusenem penaltu, kterou ovšem Stanciu neproměnil, takže deset minut před koncem vzal všechno na sebe a bundesligovému soupeři hrajícímu po většinu zápasu jen v deseti bez vyloučeného Bellarabiho přece jen dal gól. Vítězný, takže Slavia srovnala s favoritem skupiny bodově krok.

Foto: David W Cerny, Reuters

Střelec vítězného gólu Slavie Peter Olayinka v extázi.

Článek
Fotogalerie

Potřebujeme, aby se hráči naučili převzít role po těch, co z týmu odešli, ví Jindřich Trpišovský

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ibrahimovic se zapojil do kampaně na boj proti pandemii

Neproměněná penalta? Dnes ta mentalita byla správná, takže jsme to překonali, říkají slávisté

Hrdina, typ hráče, jakého mužstvo potřebuje, chválí Petera Olayinku Jindřich Trpišovský

Celý týden probírali slávisté chyby, kterých se dopustili před týdnem v Izraeli. Dokonce kompletních devadesát minut proti Beer Ševě museli zhlédnout, aby se z nich poučili. „Už rok jsem něco takového neudělal," přiznal před konfrontací s Leverkusenem trenér Trpišovský.

Moc platné to ovšem nebylo, protože už pár desítkách vteřin vyrobil brankář Kolář minelu podobné té, které se dopustil loni v únoru v play off Evropské ligy v Genku. Jeho přihrávka totiž našla Bellarabiho, na něhož zívala odkrytá brána. Třicetiletý náhradník v sestavě německého týmu však spěchal se střelou až příliš, takže naštěstí pro Slavii se mezi tyče netrefil.

Foto: David W Cerny, Reuters

Karim Bellarabi z Leverkusenu dostává v zápase se Slavií červenou kartu

Promarněná šance ho možná frustrovala natolik, že po dvaceti minutách fauloval zezadu Provoda a skotský sudí Collum mu bez váhání ukázal dost přísnou červenou. Pro Leverkusen docela komplikace. V Edenu vyrukoval se sestavou, v níž udělal trenér Bosz v porovnání s pondělním bundesligovým zápasem proti Augsburgu hned sedm změn, a najednou se musel vyrovnávat i s tím, že jeho tým bude hrát po převážnou část zápasu jen v deseti.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Slávista Oscar (vlevo) během utkání s Leverkusenem.

Samozřejmě že to další ráz večera ovlivnilo...

Slavii, která vyrukovala proti čtvrtému týmu aktuální bundesligové tabulky sice už s Provodem, ale bez Hovorky tolik chybujícího v Izraeli, stejně jako bez Stanciua a také bez jediného klasického útočníka, ovšem nebyla početní převaha příliš platná.

V nudné a fotbalově nezáživné první půli se zmohla na jedinou střelu mířící na bránu hostů. Holešův pokus dvě minuty před přestávkou měl ovšem jen propagační parametry. To rána Demirbaye z trestného kopu krátce před tím byla mnohem nebezpečnější.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Slávista Nicolae Stanciu v 65. minutě zápasu proti Leverkusenu neproměnil penaltu.

Ještě že Trpišovský penaltu neviděl

Dvacet minut po změně stran odešel domácí kouč Trpišovský do tunelu mířícího do útrob stadionu. V duchu svých zvyklostí, protože neměl nervy, aby sledoval exekuci penalty, k níž se postavil střídající Stanciu.

Dobře udělal, protože nemusel sledovat, jak laxně ji rumunský legionář kopnul. Neměla razanci, nebyla ani umístěná, takže brankář Hradecký ji zlikvidoval, aby si vzápětí poradil i s exekutorovou dorážkou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Peter Olayinka (třetí zleva) střílí hlavou vítězný gól Slavie v utkání Evropské ligy proti Leverkusenu.

Slavia tak nevyužila obrovskou možnost, která se jí po příchodu tří čerstvých hráčů nabídla. Olayinka totiž po třech minutách na hřišti utekl obráncům, a když se ocitl tváří v tvář gólmanovi, stáhl ho Hradecký k zemi.

Stanciu ovšem nevyužil příležitost dostat svůj tým do vedení a zúročit tak alespoň trochu zlepšený výkon ve druhé půli, v němž se přece jen objevilo víc pohybu, důrazu a v němž občas prosvitla i nějaká myšlenka.

Olayinka ale nakonec všechno napravil. Deset minut před koncem ho Dragovič při rohovém kopu neuhlídal, slávistický útočník si naběhl a hlavou skóroval.

Leverkusen se sice v závěru snažil i v deseti o vyrovnání, k němuž měl v předposlední minutě hodně blízko střídající Amiri. Slavia ovšem kritickou chvíli přečkala a vedení uhájila, takže v duelu, v němž se Evropská liga vrátila do Edenu zase po 568 dnech, slavila nakonec výhru.

Důležitou, neboť po dvou kolech má stejně jako její bundesligový soupeř na kontě tři body.

Evropská fotbalová liga - skupina C:
Slavia Praha - Bayer Leverkusen 1:0 (0:0)
Branka: 80. Olayinka. Rozhodčí: Collum - Connor, Ross (všichni Skotsko). ČK: 22. Bellarabi (Leverkusen). ŽK: Provod, Ševčík, Olayinka, Musa, Kolář. Bez diváků.
Slavia: Kolář - Masopust, Kúdela, Zima, Bořil - Holeš (67. Stanciu) - Malinský (72. Sima), Ševčík, Provod (76. Traoré), Oscar (67. Olayinka) - Lingr (46.Musa). Trenér: Trpišovský.
Leverkusen: Hradecky - Jedvaj, Tah, Dragovič, Wendell - Baumgartlinger, Demirbay - Bellarabi, Wirtz (67. Amiri), Diaby - Alario (46. Bailey) Trenér: Bosz.

Reklama

Související témata: