Hlavní obsah

Kádr finských hokejistů na Karjalu tvoří z poloviny nováčci

Helsinky

Dvanáct nováčků zařadil do čtyřiadvacetičlenné nominace na domácí turnaj Karjala v Helsinkách trenér hokejistů Finska Jukka Jalonen. V kádru má výhradně hráče z domácí nejvyšší soutěže. Útočník Jere Sallinen je mistrem světa z Bratislavy z loňského roku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český útočník Roman Červenka (vlevo) a finský obránce Henri Jokiharju (ilustrační foto)

Článek

První starty ve finské reprezentaci si mohou připsat oba brankáři Oskari Setänen z Raumy a Sami Rajaniemi s obráncem Axelem Rindellem z Jukuritu Mikkeli i další zadáci Lasse Lappalainen z Kuopia, Alex Lintuniemi z Jyväskylä a Setänenův spoluhráč Vili Saarijärvi.

O ofenzivě mohou debutovat Otto Karvinen z Oulu, Eetu Koivistoinen z Raumy, Markus Nurmi z TPS Turku, Ahti Oksanen z Kouvoly, Peter Tiivola z Pori a Jerry Turkulainen z Jyväskylä.

Na velké mezinárodní akci se vedle Sallinena představil z aktuálního kádru už jen třiatřicetiletý Jukka Peltola, který startoval na olympijských hrách v Pchjongčchangu v roce 2018.

Další útočník Aleksi Saarela z Raumy jako jediný okusil NHL. V minulé sezoně sehrál v základní části devět utkání za Floridu a připsal si čtyři body za dvě branky a stejný počet asistencí. V jednom zápase play off nebodoval.

Finové vstoupí do turnaje, který se kvůli pandemické krizi bude konat v "bublině", příští týden ve čtvrtek proti Rusku. O dva dny později nastoupí proti české reprezentaci a v neděli je čeká severské derby se Švédskem.

Nominace hokejistů Finska na turnaj Karjala v Helsinkách:
Brankáři: Sami Rajaniemi (Jukurit Mikkeli), Oskari Setänen (Lukko Rauma),
obránci: Elmeri Eronen (Hämeenlinna), Valtteri Kemiläinen (Tappara Tampere), Lasse Lappalainen (Kalpa Kuopio), Alex Lintuniemi (Jyväskylä), Mikko Niemelä (Kärpät Oulu), Jarkko Parikka (Ilves Tampere), Axel Rindell (Jukurit Mikkeli), Vili Saarijärvi (Lukko Rauma)
útočníci: Kasper Björkqvist, Ahti Oksanen (oba KooKoo Kouvola), Eetu Koivistoinen, Aleksi Saarela (oba Lukko Rauma), Miska Siikonen, Jerry Turkulainen (oba Jyväskylä), Hannes Björninen (Pelicans Lahti), Jere Innala (Hämeenlinna), Otto Karvinen (Kärpät Oulu), Markus Nurmi (TPS Turku), Jukka Peltola (Tappara Tampere), Jere Sallinen (IFK Helsinky), Eemeli Suomi (Ilves Tampere), Peter Tiivola (Ässät Pori).

Reklama

Související témata: