Hlavní obsah

Rekonstrukci obličeje má za sebou. Cyklista chce po hororovém pádu už zpátky na kolo

Amsterdam/Praha

Nizozemský cyklista Fabio Jakobsen doufá, že by se mohl tento měsíc poprvé od hrozivé nehody na srpnovém závodě Kolem Polska posadit na kolo. Členovi týmu Deceuninck-QuickStep, jenž v hromadném spurtu ve vysoké rychlosti narazil do bariéry a utrpěl mnohačetné zlomeniny v obličeji, lékaři odstranili stehy po poslední operaci.

Foto: Sport.cz

Hrozivá situace v cíli první etapy závodu Kolem Polska v Katovicích.

Článek

Před měsícem se Jakobsen podrobil rekonstrukci obličeje, při níž mu lékaři odebrali část kosti z pánve, aby s její pomocí zpevnili rozbitou čelist. Zákrok podle všeho dopadl úspěšně.

"Čtyři týdny po rekonstrukci horní a dolní čelisti přišel čas na vyndání stehů. Proces hojení postupuje dobře," uvedl čtyřiadvacetiletý Jakobsen na sociálních sítích. "Transplantovaná kost nyní musí v příštích měsících zesílit a zpevnit. Další operace je naplánována na rok 2021," dodal.

Až bude kost stabilní, půjde Jakobsen na další zákrok. Lékaři mu vpraví do čelisti implantáty, aby mohl dostat nový chrup. Při nehodě přišel o všechny zuby s výjimkou jednoho, v obličeji měl 130 stehů.

Mezitím by se mohl opět posadit na kolo, i když není jisté, zda se po nehodě, při které málem přišel o život, ještě vrátí k profesionální cyklistice. "Za pár týdnů bych mohl mít pánev silnou jako dřív. A od té doby bych mohl pomalu začít zase s tréninkem na kole!" napsal Jakobsen.

Mistra Nizozemska z minulého roku natlačil 5. srpna v Polsku do bariéry jeho krajan Dylan Groenewegen. Člen týmu Jumbo-Visma má od té doby zastavenou činnost a Mezinárodní cyklistická unie s ním vede disciplinární řízení.

Reklama