Hlavní obsah

Volní po 26 hodinách izolace. Hygiena ve Finsku pustí Hronka i Nováka do turnaje

Otazník nad účastí obránce Filipa Hronka i útočníka Pavla Nováka na Karjale vyřešila finská hygiena ve prospěch obou českých hokejistů, kteří měli po pondělním příjezdu do Helsinek hraniční test na covid-19.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Filip Hronek v pozici letícího hráče v utkání národního týmu

Článek

„Po přezkoumání odebraných vzorků a doložení zdravotní dokumentace obou hráčů nám byla povolena jejich účast na turnaji, takže se ihned připojili k mužstvu," uvedl mluvčí národního týmu Zdeněk Zikmund. Zmínění hokejisté při čekání na rozhodnutí strávili celkem 26 hodin v izolaci na pokoji v hotelu Radisson Blue Seaside a přišli i o úvodní společnou přípravu mužstva na ledě, která se odehrála už v úterý ráno.

Trenér Filip Pešán už v té chvíli věřil, že celá anabáze dopadne dobře. „Ulevilo se mi. Když se nám podařilo doložit, že oba kluci covid prodělali a mají už protilátky, nic nebránilo jejich účasti," řekl kouč, jenž se při čtvrtečním úvodním zápase turnaje se Švédy vrátí po roce na půl na střídačku. „Ohledně koučinku se mě zeptejte po prvním zápase, jak jsem se po takové době cítil. Teď jsem především rád, že můžeme být všichni na ledě a že už nám to vypuklo," prohlásil.

Zejména absence Hronka, který v pondělí oslavil 23. narozeniny, by pro národní tým představovalo citelné oslabení, kmenový hráč Detroitu má být na Karjale pilířem české obrany. Osmnáctiletý útočník Novák patří mezi desítku členů reprezentační dvacítky, kteří by měli na finském turnaji dostat první příležitost v kategorii dospělých.

„Většina reprezentantů působí v cizině, kde není hokej zastavený a jsou normálně v klasickém pracovním provozu. V podstatě kromě kluků z dvacítek a realizačního týmu jsou všichni v pohodě, takže nebude potřeba v bublině někoho nějak opečovávat. Ve středu máme zase dvoufázový trénink, v kombinaci s nějakým videem bude program dostatečně náročný, nudit se hráči nebudou," mínil Pešán.

Reklama

Související témata: