Hlavní obsah

Sbohem! Kapitán, který dovedl Česko k jeho poslednímu titulu mistrů světa, končí s hokejem

Praha

V roce 2010 dovedl jako kapitán Českou republiku ke zlatým medailím na mistrovství světa v Německu, ve své sbírce má ze světových šampionátů i stříbro a bronz. Na klubové úrovni získal mistrovský titul s Pardubicemi. Další úspěch už ale nepřidá. Čtyřicetiletý hokejový útočník Tomáš Rolinek se rozhodl ukončit aktivní kariéru.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Rolinek dává hokeji sbohem.

Článek

Pardubický patriot hrál naposledy v uplynulé sezoně, kdy Dynamu na poslední chvíli pomohl k záchraně v nejvyšší soutěži. V létě absolvoval operaci, artroskopii kyčle a v aktuálním ročníku dosud nenastoupil.

„Nekončím ale kvůli operaci nohy, ta je ve stoprocentním pořádku," prohlásil Rolinek prostřednictvím videokonference na pardubických oficiálních stránkách, kde svůj konec oznámil.

„Není to rozhodnutí ze dne na den, zrálo to ve mě v rozběhnuté sezoně delší dobu. Po úspěšné operaci jsem si myslel, že se vracím zpátky. Kvůli covidu-19, všem opatřením a následnému netrénování na ledě jsem si uvědomil, že bych nemohl být na sezonu stoprocentně připravený. A už dlouho jsem věděl, že by to byla má poslední sezona," doplnil rodák ze Žďáru nad Sázavou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Rolinek v reprezentačním dresu.

Rolinek v extralize oblékal dres čtyři klubů, převážnou část kariéry strávil právě v Pardubicích, za něž v nejvyšší soutěži debutoval už v sezoně 1998/99. Hrál i za Liberec, Litvínov a Spartu. Celkem v extralize odehrál i s play off 744 zápasů, v nichž vstřelil 185 gólů a přidal 205 asistencí. V roce 2005 slavil s Východočechy mistrovský titul. Během své kariéry si vyzkoušel i zahraniční angažmá v KHL za Magnitogorsk a Ufu.

„Náš tým dnes opouští legendární hokejista, který se podepsal pod mnoho úspěchů. Tím posledním, co pro Dynamo udělal, byla záchrana v minulé sezoně, kdy byl jedním ze základních kamenů. Věřím, že i nadále budeme spolupracovat a on bude moci předávat své zkušenosti dál, nejen ve prospěch pardubického, ale i českého hokeje," řekl majoritní akcionář pardubického klubu Petr Dědek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Rolinek.

Za národní tým sehrál 145 duelů a vstřelil 29 branek. Jeho největším úspěchem je zisk zlata z MS 2010, kde tým vedl jako kapitán a jedním gólem pomohl k finálové výhře 2:1 nad Ruskem. Celkem startoval na sedmi světových šampionátech (stříbro 2006 a bronz 2011) a ZOH 2010 ve Vancouveru.

„Za mě dnes z hokejové scény odchází jedna z velkých osobností nejen pardubického, ale i českého hokeje. Chci ze své pozice Tomášovi poděkovat za to, co pro Dynamo za svoji bohatou kariéru odvedl. Každé loučení je samozřejmě těžké a smutné, nicméně věřím, že dnes převládnou ty pozitivní emoce, když se společně ohlédneme za Tomášovou kariérou. Věřím, že naše cesty se nerozcházejí navždy a naše organizace je připravena s Tomášem nadále spolupracovat na pozici, která bude prospěšná pro obě strany," popřál Rolinkovi jeho někdejší spoluhráč a současný sportovní ředitel Pardubic Dušan Salfický.

Tomáš Rolinek oblékal i dres Sparty.

Po konci kariéry Rolinek u hokeje zůstane, vedení pardubického klubu by o jeho služby mělo zájem. Nic konkrétního ale zatím domluveno není.

„Vždycky jsem říkal, že nechci být trenérem, takové ambice nemám. Absolutně by mě to nenaplňovalo. Děkuju Pardubicím za zájem, o ničem konkrétním jsme ale zatím nemluvili. Odpovím vyhýbavě, ničemu se nebráním," dodal Rolinek s tím, že v nižších soutěžích hrát hokej nebude, naopak se na amatérské úrovni dál bude věnovat fotbalu.

Reklama

Související témata: