Hlavní obsah

Rusko - Finsko 6:2Nečekaný výprask a ponížení. Ruští junioři vyškolili domácí Finy

Helsinky/Praha

Tým ruských juniorů porazil v Helsinkách na turnaji Karjala překvapivě hokejisty domácího Finska vysoko 6:2. Mladá sborná rozhodla o svém vítězství v úvodním dílu Euro Hockey Tour už v první třetině, kterou vyhrála 3:0. Útočník Jegor Afanasjev se pod úspěšný vstup ruského výběru podepsal posledním gólem zápasu a dvěma nahrávkami.

Foto: Vesa Moilanen, ČTK/AP

Ruští hokejisté slaví gól proti finsku na turnaji Karjala.

Článek

Finové měli v týmu řadu nováčků, přesto byly proti ruským juniorům zkušenosti na jejich straně. Nakonec jim ale to nebylo nic platné. Sborná se do svého soka od začátku zakousla a už nepustila. Od úvodního buly uběhlo jen 102 sekund a po povedené individuální akci se prosadil Rodion Amirov. Po polovině úvodní části zvýšil na 2:0 Marat Chusnutdinov a šok pro Seveřany završil Ilja Safonov.

"Neřekl bych, že kluci překvapili. Známe silné stránky všech našich hráčů, sestavili jsme zajímavý tým. Hoši se dali rychle dohromady a ukázali ruský charakter," uvedl trenér ruské dvacítky Igor Larionov. "Samozřejmě Askarov zachytal famózně, což dodalo všem sebevědomí," pochválil gólmana.

Finové se sice nadechli v polovině 23. minuty, kdy se snížil Elmeri Eronen, ale minuty před druhou přestávkou patřily opět soupeři. Daniil Čajka využil ve 36. minutě přesilovku a přesně 100 sekund před sirénou navýšil skóre už na 5:1 Jegor Činachov.

Foto: Vesa Moilanen, ČTK/AP

Finský gólman Oskari Setänen zasahuje proti střele Rusa Maksima Groševa v utkání na turnaji Karjala.

Jere Sallinen v čase 40:46 Finy znovu trochu přiblížil, jenže poslední slovo měl Afanasjev. Otto Karvinen byl pak po nešetrném faulu vyloučen do konce utkání, na skóre se to ale nijak neprojevilo.

Finové se mohou o nápravu pokusit v sobotu v duelu s českým celkem. Rusové změří síly se Švédy, kteří dnes podlehli českému týmu 1:3.

Turnaj Karjala v Helsinkách, součást Euro Hockey Tour:
Rusko - Finsko 6:2 (3:0, 2:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 2. Amirov, 12. Chusnutdinov (Čajka), 17. Safonov (Podkolzin, Afanasjev), 36. Čajka (Afanasjev, Podkolzin), 39. Činachov (Safonov, Grošev), 53. Afanasjev (Muchamadullin, Čisťakov) - 23. Eronen (J. Peltola), 41. Sallinen (Kemiläinen). Rozhodčí: Suominen, Kaukokari - Jusi, Hägerström (všichni Fin.). Vyloučení: 6:5, navíc Bardakov 10 min. - Karvinen 5 min. a do konce utkání. Využití: 2:0. Diváci: 2224.
Rusko: Askarov - Čajka, Sedov, Muchamadullin, Čisťakov, Kirsanov, Šechovcov, Byčkov - Afanasjev, Chusnutdinov, Podkolzin - Grošev, Safonov, Činachov - Gricjuk, Baškirov, Amirov - Spiridonov, Bardakov, Alalykin. Trenér: Igor Larionov.
Finsko: Setänen - Parikka, Saarijärvi, Lappalainen, Kemiläinen, Seppälä, Rindell, Lintuniemi, Eronen - Innala, Koivistoinen, Saarela - Sallinen, Tiivola, Turkulainen - Björkqvist, Björninen, Oksanen - J. Peltola, Siikonen, Karvinen - Nurmi. Trenér: Jukka Jalonen.

Reklama

Související témata: