Hlavní obsah

Nejstarší žijící osoba na světě by měla být v olympijské štafetě

Praha

Nejstarší žijící osoba na světě Kane Tanakaová by se měla stát členkou olympijské štafety. Japonce je 117 let a její úsek je naplánovaný na 11. května 2021. To jí bude 118 let a 129 dní. Plánuje jet na vozíčku za doprovodu pečovatelky. Vše ale bude záviset na jejím aktuálním zdravotním stavu i počasí.

Foto: Profimedia.cz

Nejstarší žijící osoba na světě Kane Tanakaová

Článek

Tanakaová, která se narodila 2. ledna 1903, měla být ve štafetě s olympijským ohněm už letos. Po odložení her kvůli koronaviru ale tuto šanci nedostala. Roční čekání je vzhledem k jejímu rekordnímu věku ošemetné, ale pokud opravdu ponese olympijský oheň, její vnuk Eidži by to považoval za symbolické.

"Budeme šťastní, když si lidé, kteří ji uvidí nést pochodeň a vypadat u toho dobře, budou moci pomyslet, že je naděje žít dál," řekl Kjúšú News.

Nejstarší účastník v historii?

Tanakaovou, která jako devítiletá zažila premiérovou účast japonských sportovců na olympijských hrách, do štafety nominovala životní pojišťovna patřící ke sponzorům her. Japonka se kvůli pandemii koronaviru nemůže setkávat s příbuznými, ale podle personálu jejího pečovatelského domova zůstává v dobrém fyzickém stavu.

Pokud se skutečně do olympijské štafety zapojí, bude jejím nejstarším účastníkem v historii. Dosud tento primát měla Aida Mendesová, které bylo při štafetě před OH 2016 v Riu de Janeiro 106 let.

Reklama