Hlavní obsah

Finsko - Česko 0:2Výborně! Čeští hokejisté porazili i domácí Finy. Hrachovina při debutu vychytal nulu

MinutaMin. Tým Hráč Akce
13. Nestrašil 0 : 1
21. Ordoš 0 : 2
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Česká hokejová reprezentace je na turnaji Karjala i po druhém utkání stoprocentní. A opět předvedla povedený výkon. V sobotu tým trenéra Filipa Pešána porazil domácí Finy 2:0 a navázal na čtvrteční výhru nad Švédskem 3:1. Rozhodují branku si připsal ve 13. minutě Andrej Nestrašil. V neděli národní tým zakončí turnaj v Helsinkách s Ruskem, utkání začíná ve 12:30. Tento duel rozhodne o vítězi turnaje.

Foto: Vesa Moilanen, ČTK/AP

Český hokejista Tomáš Zohorna (vpravo) slaví gól Andreje Nestrašila proti Finsku.

Článek
Fotogalerie

Čeští hráči rozehráli utkání stejně jako čtvrteční se Švédskem, které vyhráli. Jen pár minut v úvodu zahajovací třetiny měli více ze hry Finové, jinak tým pod trenérem Filipem Pešánem byl jistý před brankářem Hrachovinou, osměloval se v útoku a využíval rychlých výpadů do nepřipravené obrany soupeře.

V obou brankách se představili reprezentační debutanti. Na české straně odcházel po první dvacetiminutovce s čistým kontem Dominik Hrachovina, finský protějšek Rajaniemi inkasoval. O první gól se postaral Andrej Nestrašil ve 13. minutě, když po rychlých nahrávkách vystřelil čtyři metry před modrou čárou a s jeho tvrdou střelou si gólman neporadil.

V 18. minutě měli domácí štěstí. Sice hráli přesilovou hru, ale Jan Ordoš získal puk a jel sám na finského brankáře, puk skončil na tyčce.

První minuty v národním mužstvu prožil také devatenáctiletý Jaromír Pytlík. „Musím říct, že to je o něco rychlejší než juniorský hokej, ale zatím se nám daří, vedeme, takže skvělý. Ze začátku jsem byl trochu nervózní, ale kluci mi pomohli, spadlo to ze mě, a věřím, že to bude lepší a lepší," okomentoval Pytlík pro Českou televizi zahajovací třetinu.

První minuta prostřední třetiny a další změna skóre. První reprezentační gól si připsal Ordoš, když zpracoval přihrávku z obranné třetiny od Michala Moravčíka a šel sám na finského gólmana, tentokrát netrefil tyčku, zvýšil na 2:0 střelou pod lapačku. „Doufám, že mi puk někdo vzal. Věděli jsme, že na nás Finové vletí, když prohráli s Rusákama, ale Hrášek nás podržel a zatím hrajeme výborně," řekl po druhé části Ordoš v České televizi.

Foto: Vesa Moilanen, ČTK/AP

Jan Ordoš zvýšil vedení české reprezentace proti Finsku.

V polovině utkání měli Finové velkou šanci, hráli druhou přesilovku, ale ani tentokrát si na Hrachovinu nepřišli. Na druhé straně mohl po pár minutách opět zvýšit Ordoš, ale tentokrát na Rajaniemiho nevyzrál.

Ve třetí části Finové věděli, že musí přidat, jinak opět před vlastními fanoušky prohrají. Český tým dokázal vše vyřešit, vždy jako poslední instance zasáhl Hrachovina v brance.

Po šesti minutách dostali domácí třetí početní výhodu, opět ji nevyužili. Za pár minut následovala další, do konce třetí třetiny zbývalo necelých osm minut a česká obranná čtyřka hrála stále s přehledem. Jenže fauloval Lenc a Finové měli 18 sekund dvojnásobné početní výhody. Tu domácí nevyužili, ale stále měli klasickou přesilovku. Opět ji nezvládli, další trápení na domácím turnaji.

V šedesáté minutě zkusili Finové hru bez brankáře, hráli v šesti, ale i tento pokus byl neúspěšný.

Češi po čtvrteční výhře na Švédskem 3:1 a sobotní s Finskem 2:0 zakončí turnaj v neděli od 12:30 s Ruskem.

Hokejový turnaj Karjala v Helsinkách
Finsko - Česko 0:2 (0:1, 0:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 13. Nestrašil (H. Zohorna, Galvas), 21. Ordoš (Moravčík, Lenc). Rozhodčí: Vikman, Heikkinen - Sormunen, Niittylä (všichni Fin.). Vyloučení: 5:1. Bez využití. Diváci: 2412.
Finsko: Rajaniemi - Parikka, Saarijärvi, Lappalainen, Kemiläinen, Seppälä, Rindell, Lintuniemi, Eronen - Innala, Koivistoinen, Saarela - Suomi, Sallinen, Turkulainen - Björkqvist, Björninen, Oksanen - J. Peltola, Siikonen, Nurmi. Trenér: Jukka Jalonen.
ČR: Hrachovina - Jeřábek, Galvas, Mozík, Klok, Hronek, Moravčík - Nestrašil, T. Zohorna, H. Zohorna - Lenc, O. Roman, Ordoš - R. Koblížek, M. Špaček, Smejkal - Pytlík, Červený, Š. Stránský. Trenér: Filip Pešán.

Reklama