Hlavní obsah

Stříbro! Čeští sprinteři podlehli ve finále Rusům

Plovdiv

České sprinterské družstvo Dominik Topinka, Martin Čechman a Tomáš Bábek získalo stříbro na ME v dráhové cyklistice v Plovdivu. Ve finále během prvního dne šampionátu Češi podlehli Rusům v sestavě Denis Dmitrijev, Pavel Jakuševskij, Ivan Gladyšev.

Foto: Sport.cz

Nejlepší český dráhový cyklista posledních let Tomáš Bábek, ilustrační foto.

Článek

Čeští sprinteři zajeli druhý čas už v kvalifikaci, do níž zasáhlo šest trojic, a lepší byli opět jen Rusové. Ve vyřazovacím kole Češi nedali šanci Ukrajincům, přičemž o postup do finále se místo Čechmana zasloužil Jakub Šťastný. V jízdě o zlato byli Rusové rychlejší o 917 tisícin sekundy.

Čeští cyklisté se na ME medailově prosadili poprvé od roku 2016 a znovu i zásluhou třiatřicetiletého Bábka, který se tehdy ve Francii stal šampionem v keirinu a navrch získal bronz na kilometru s pevným startem. Třetí tam byl rovněž Jiří Hochmann ve vyřazovacím závodě.

S ohledem na potíže s koronavirem o něco zeslábla konkurence a některé země na účast rezignovaly. Na startu týmového sprintu nebylo mimo jiné žádné z družstev, která vloni v Apeldoornu jela o medaile – Nizozemci, Britové, Francouzi ani Němci.

"Na úvod jsem spokojený, ale jak jsem říkal už před mistrovstvím - nebereme tento úspěch jako medaili z plnohodnotného šampionátu. Za práci, kterou tomu kluci v přípravě odvedli, si ji však každopádně zasloužili," uvedl pro svazový web trenér sprinterů Petr Klimeš.

Do ženského závodu zasáhly jen čtyři týmy a Češky Sára Kaňkovská, Petra Ševčíková a Veronika Jaborníková výsledkovou listinu uzavřely. V závodě o bronz jasně podlehly ukrajinským soupeřkám, titul získaly Rusky.

Daniel Babor ve vylučovacím závodě obsadil po statečném boji pátou pozici. Vítězný Brit Matthew Wells přidal druhý titul k tomu předloňskému.

Šampionkou ve scratchi se stala Italka Martina Fidanzová, Ševčíková, která se odvážně pokoušela o únik, čtrnáctičlenné pole nakonec uzavřela.

Od středy do neděle se bojuje celkem v 11 disciplínách mezi ženami a ve stejném počtu mezi muži (vysílá Eurosport).

Mistrovství Evropy v dráhové cyklistice v Plovdivu (Bulharsko):
Muži:
Vylučovací závod:
1. Walls (Brit.)
2. Leitao (Portug.)
3. Rostovcev (Rus.)
...
5. Babor (ČR)
Týmový sprint:
finále:
Rusko (Dmitrijev, Jakuševskij, Gladyšev) 43,007 - ČR (Bábek, Topinka, Čechman) 43,925
o 3. místo:
Řecko 44,098 - Španělsko 44,561
Ženy:
Scratch:
1. Fidanzaová (It.)
2. Cerachová (Běl.)
3. Klimčenková (Ukr.)
...
14. Ševčíková (ČR)
Týmový sprint:
finále:
Rusko (Vojnovová, Šmelevová, Antonovová) 46,852 - Británie 48,531
o 3. místo:
Ukrajina 49,296 - ČR (Kaňkovská, Ševčíková, Jaborníková) 51,789

Reklama

Související témata: