Hlavní obsah

Volejbalové kluby před restartem: testy vyjdou na statisíce, řeší se formát soutěže

Praha

Nechat se rychle otestovat na koronavir, pak u videa probrat strategii, zatrénovat si a hlavně zjistit, za jakých podmínek je vůbec možné utkání odehrát. Volejbalové kluby prožívají hektické chvíle. Po více než měsíci se totiž zapojí do přerušené UNIQA Extraligy. V sobotu se uskuteční 10. kolo a kromě radosti mají hráči mírné obavy. Vždyť několik týdnů nemohli ani vstoupit do haly, rozehranost bude minimální. „Žádnou velkou formu neočekávám. Bude to hodně syrové. Ale osobně jsem velmi rád, že začneme," prohlásil Milan Fortuník, trenér kladenského týmu.

Foto: Lvi Praha

Za pomoci analýz se chtějí volejbalisté Lvů Praha zapojit do bojů o medaile.

Článek

Volejbal obdržel oficiální posvěcení z ministerstva zdravotnictví ve čtvrtek. Ihned poté se sešli zástupci klubů v online diskuzi a shodli se, že už v sobotu chtějí hrát. „Dokud nejsem na hřišti a nebudou tam rozhodčí, tak tomu ani snad neuvěřím," poznamenal s úsměvem René Dvořák, trenér Jihostroje České Budějovice. „Trochu jsme se báli, že to tento víkend nestihneme a posune se to na příští sobotu. Ale hrajeme, určitě se moc těšíme," doplnil ho trenér VK Ostrava Jan Václavík.

Po počátečním nadšení přichází střet s realitou. Do zápasu mohou nastoupit volejbalisté pouze s negativním testem na covid. A tato položka zasáhne klubové rozpočty. Jeden test vychází na 1400 korun. Navíc platit bude pouze na 48 hodin. „Nevím, zda to finančně zvládneme, pokud se budou testovat hráči dvakrát v týdnu. Doufám, že tam ještě bude nějaká diskuze," přál si Václavík. „Jedna sada testů nás vyjde na 25 až 30 tisíc korun," dodal další čísla kladenský kouč.

I proto v současné době Český volejbalový svaz uvažuje nad tím, že by se hrály za týden dva zápasy ve dvou dnech. A to například v pátek a v sobotu, aby se stihla požadovaná lhůta hodin na jeden test. „Zatím se řeší pouze sobotní kolo, o dalším rozpisu budeme ještě diskutovat. Kluby se přiklánějí k tomu, aby se z finančních důvodů zvládly dva zápasy na jeden test," popsal situaci Dvořák. „Myslím, že by to mohlo jít. Jsme adaptabilní, chceme, aby se hlavně hrálo. Hráči dělají, co mohou," konstatoval Tomáš Pomr z týmu Lvi Praha.

Foto: Sport.cz

Volejbaloví Lvi Praha chtějí zaútočit na mistrovský titul.

Finální formát programu bude schválen v příštím týdnu. Pokud však budou dva zápasy ve dvou dnech, na volejbalisty čeká velmi náročná sezona. „Je potřeba si uvědomit, že dlouhá přestávka bez řádného tréninku je pro hráče velkým problémem. Hrozí jim například svalové zranění, potíže se zády," naznačil Fortuník, kde by mohl být zásadní zádrhel. „A hlavně druhý zápas v řadě by byl bez odpočinku a větších taktických příprav," dodal Dvořák.

Kdo prodělal covid, ušetří

Alespoň s jednou finanční úlevou mohou volejbalové kluby počítat – test nemusí absolvovat ten, kdo si koronavirem prošel v posledních 90 dnech. „Jsme rádi, že se do toho zahrnula tato lhůta. U nás se do ní vejde šest hráčů, určitá úspora to je," přiznal trenér Pomr z pražskému týmu.

Například v Kladně nemusí na test čtyři hráči. „Ti ale karanténu prodělali na přelomu srpna a září, takže za chvíli jim výjimka bude končit," konkretizoval Fortuník. To Jihostroj má z 15 lidí promořených sedm. „Začátkem prosince už ale budou muset na testy všichni," podotkl Dvořák

Reklama