Hlavní obsah

To je zápletka, libuje si Šilhavý před duelem se Slováky, a netají, že jim chce způsobit ještě větší bolehlav

Plzeň

Skvostná bilance, jakou se může kouč české fotbalové reprezentace pyšnit. Třikrát vedl národní tým v konfrontacích se Slováky, třikrát je porazil. A bylo jedno, zda je před dvěma lety v Trnavě vedl Ján Kozák, nebo poté v pražském a bratislavském střetnutí Pavel Hapal. „Především to není jen o mně,“ odmítal Jaroslav Šilhavý před čtvrtým vzájemným duelem, který bude na programu ve středu v Plzni, že by jen on byl strůjcem fotbalového bolehlavu v reprezentaci bývalých federálních souputníků, kdy hráči defenzivní úkoly zvládli, i když druhý poločas nebyl líbivý. „A navíc lépe naložit se šancemi, které si připravíme, a v neděli jich nedovedli využít.“

To je zápletka, libuje si před derby se Slováky trenér ŠilhavýVideo: Sport.cz, FAČR

 
Článek

Přitom netají, že jim ve středu chce připravit další. A ještě větší, protože je míní poslat v Lize národů o divizi níž. Z béčka, kde v druhém ročníku účinkovali, do divize C.

On však na vybranou nemá, jestliže chce naopak se svým výběrem pomýšlet na první místo ve skupině a postup do elitní divize mezi první evropskou sortu. Prvním předpokladem k naplnění tohoto cíle je totiž výhra nad Slovenskem.

„Postup nás láká všechny, protože z něho plyne možnost dostat se do elitní divize a zahrát si s nejlepšími týmy. Ostatně, v nedělním utkání s Izraelem to na našem mužstvu bylo určitě vidět," hlásil brankář Tomáš Vaclík, že reprezentace na nic jiného než na výhru a tři body ve středečním utkání nemyslí.

Foto: FAČR

Tomáš Vaclík během tréninku české reprezentace.

„Myslíme na postup, protože v elitní divizi by se nám v příštím ročníku nabídla možnost konfrontovat se s nejlepšími reprezentačními celky v Evropě a učit se od nich," mluvil ve stejném duchu i trenér Šilhavý.

K naplnění tohoto cíle je ovšem zapotřebí splnění dvou základních premis. Ta první, která je čistě v rukou českého výběru, předpokládá čtvrtou výhru nad Slováky v řadě.

„Nebude to ovšem nic snadného. V zářijovém střetnutí v Bratislavě jsme sice Slováky přehráli, i když sestavy na obou stranách byly hodně kombinované," připomínal Šilhavý nejen dva měsíce staré vítězství 3:1, ale i absence některých klíčových hráčů v obou týmech.

Foto: Lorraine O'sullivan, Reuters

A jsme tam! Michal Ďuriš vystřelil Slovensku v Belfastu postup na EURO...

„Teď slovenskou reprezentaci posílili kluci, co přiletěli z Ameriky, s mužstvem zůstal i Marek Hamšík," vypočítával Vaclík. „Po postupu na EURO a nedělní výhře nad Skotskem je soupeř navíc v euforii. Rozhodně nebude chtít skončit v tabulce naší skupiny poslední a sestoupit. Bude nám to chtít spočítat," je si vědom trenér Šilhavý, že pod novým koučem Štefanem Tarkovičem budou chtít Slováci přerušit mizernou bilanci vzájemných zápasů a odvrátit sestup.

Utkání Ligy národů Česká republika - Slovensko se hraje ve středu od 20.45 v Plzni, rozhoduje Turek Cakir, přímý přenos vysílá ČT Sport, online reportáž můžete sledovat na www.sport.cz

Ani jim ovšem nedá výhra v plzeňském střetnutí jistotu. Je tady totiž druhá premisa, na kterou nahlížejí oba středeční soupeři odlišně.

Češi potřebují, aby v souběžně hraném utkání vyhrál Izrael nad Skotskem, protože jedině pak jim bude výhra nad Slováky stačit k prvnímu místu a postupu.

Slováci naopak doufají ve výhru Skotů, protože pouze tehdy by jim vítězství v plzeňském zápase dopomohlo k setrvání v druhé divizi.

„Skvostná zápletka," kvituje Šilhavý, že utkání bude mít patřičný náboj. „Ani jedno z mužstev nemůže spekulovat. Panující konstelace znamená vyhrát a čekat."

Sestavu, která by se měla o vítězství nad Slováky postarat, trenér Šilhavý samozřejmě neprozradil, i když tvrdil, že o ní má téměř jasno.

O tom, co bude od svých svěřenců vyžadovat, však mluvil.

Foto: FAČR

Trenér Jaroslav Šilhavý (druhý zleva) v kruhu realizačního týmu.

„Opět aktivní hru s napadáním, abychom soupeři znesnadnili rozehrávku. K tomu nasazení a podobnou důslednost v obraně jako v předchozím utkání proti Izraeli.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články