Hlavní obsah

Češi jsou ze tří našich soupeřů nejdál, hledal po prohře a sestupu útěchu trenér Slováků

Plzeň

Ještě že se mohli chlácholit dvěma předchozími zápasy. Výhrou v barážovém finále v Severním Irsku a postupem na Euro a poté vítězstvím v duelu Ligy národů nad Skotskem, které slovenskou fotbalovou reprezentaci poslalo před losováním kvalifikaci o světový šampionát 2022 v Kataru do druhého výkonnostního koše. V Plzni totiž někdejším federálním souputníkům zůstaly zase jen oči pro pláč. „Češi jsou ze všech třech protivníků, s nimiž jsme se teď v listopadu utkali, nejdál. V budování kádru, individuálních kvalitách i kolektivní projevu,“ přiznával trenér Slováků Štefan Tarkovič.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Milan Škriniar (vpředu) ze Slovenska a český útočník Zdeněk Ondrášek během utkání Ligy národů.

Článek

Přitom do Plzně dorazili Slováci s náležitým sebevědomím a sebedůvěrou. „Dva vyhrané zápasy a postup na EURO k tomu ji dodají každému," přiznával legionář ve službách maďarského Ferencvárose Robert Mak, že po zvládnutí dvou hlavních úkolů chtějí Slováci završit listopadový trojboj i výhrou nad českou reprezentací a záchranou ve druhé divizi.

Zůstalo ale jen u představ.

Dneska jsem chtěl dát gól. Z těch tří šancí tam spadla ta největší šmudla, říká Zdeněk OndrášekVideo: Sport.cz, FAČR

„Nakonec ani vítězství by nám k záchraně nestačilo," narážel obránce milánského Interu Milan Škriniar na výhru Izraele nad Skotskem, které české reprezentaci pomohlo k prvnímu místu ve skupině a postupu, zatímco slovenský celek odsoudilo k sestupu o divizi níž.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Slovák Marek Hamšík během utkání s Českou republikou v Lize národů

Měli jsme sice za sebou dva náročné zápasy, ale na únavu se rozhodně vymlouvat nebudeme. Alespoň já se s ubíhajícími minutami cítil víc svěží, než když zápas začal. A i na výkonu a hře našeho mužstva to bylo patrné, protože po nepovedené první půli přišly určité pasáže, kdy jsme hru kontrolovali. Určitě jsme zahráli lépe než v září doma v Bratislavě, kde nás Češi přehráli ve všem," přidával.

„Zlepšení je ale na mužstvu vidět, takže listopadový trojboj můžeme považovat za úspěšný. V druhé divizi jsme se sice nezachránili, ale na EURO jsme postoupili. A do léta je čas na to, abychom na sobě pracovali," nechal se slyšet pětadvacetiletý legionář Milan Škriniar.

„Právě proto potřebujeme hrát takové zápasy, jaký byl ten proti Čechům. Vždy jsou účastníky mistrovství Evropy a prokazují vysokou kvalitu," připojoval se trenér slovenské reprezentace Tarkovič.

„Bylo to pro nás poučné utkání, které mi třeba potvrdilo, že hlavně v útočné fázi není naše kvalita optimální. Ale také mi ukázalo úseky, na kterých lze stavět," snažil se brát čtvrtou prohru v řadě, stejně jako sestup do třetí divize s nadhledem.

Foto: Lorraine O'sullivan, Reuters

Trenér Slovenska Štefan Tarkovič.

V Bratislavě mu nejspíš plzeňský nezdar zase až tolik neuškodí, takže se ještě teď v listopadu stane bývalý asistent trenér Kozáka z dočasného kouče reprezentačním trenérem inaugurovaným. Nástupcem Pavla Hapala. Vždyť ostatně už Ján Kozák při náhlém konci o národního týmu Tarkoviče za svého nástupce doporučoval.

„O našem sestupu do třetí divize se nerozhodlo v Plzni, protože Češi mají dobrou hráčskou generaci a dobré mužstvu. Klíčové byly předchozí zápasy. V Izraeli, kde jsme jen remizovali a pak doma, kde jsme nad ním vedli už 2:0, ale nakonec jsme prohráli," připomínal Škriniar, že sestup rozhodně nemůže nikdo dávat za vinu dočasnému trenérovi Tarkovičovi.

Zpráva, že tam půjdu, mě trošku vyděsila. Nervozita byla, ale pomohl první zákrok, přiznal Tomáš KoubekVideo: Sport.cz, FAČR

Reklama