Hlavní obsah

Soud nechal Berbra s Rogozem ve vazbě. Káník je na kauci venku

Praha

Pražský městský soud ve čtvrtek ráno podle informací Práva rozhodl nechat ve vazbě obviněného bývalého místopředsedu Fotbalové asociace (FAČR) Romana Berbra a šéfa druholigového Slavoje Vyšehrad Romana Rogoze.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Roman Berbr na archivním snímku.

Článek

Zamítl totiž jejich stížnosti proti říjnovému rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 6, který oba muže za mříže poslal.

„Rozhodovalo se v neveřejném zasedání, tudíž verdikt nemůžeme sdělovat, dokud nebude doručen účastníkům. Mohu pouze sdělit, že soud rozhodl o stížnostech Berbra a Rogoze," řekla ve čtvrtek Právu mluvčí soudu Markéta Puci.

Naopak rovněž trestně stíhaný bývalý fotbalista Michal Káník se podle informací Práva dostal 12. listopadu na svobodu díky zaplacení kauce v blíže neupřesněné výši.

„Státní zástupkyně přijala peněžitou záruku tohoto obviněného, částku říkat nebudeme. Odpadl u něj důvod koluzní vazby (ovlivňování svědků) a u dalšího vazebního důvodu, kterým bylo možné pokračování v trestné činnosti, byl tento tedy nahrazen peněžitou zárukou," řekla ve čtvrtek Právu šéfka pražských vrchních žalobců Lenka Bradáčová.

Na svobodě je i další z původně čtyř zavřených aktérů fotbalové korupční kauzy, rozhodčí Tomáš Grimm.

Kauza se týká údajného ovlivňování fotbalových zápasů prostřednictvím rozhodčích, v polovině října došlo k policejnímu zásahu na několika místech v zemi včetně pražského sídla FAČR. Kriminalisté tvrdí, že vše řídila organizovaná zločinecká skupina. Mělo jít hlavně o utkání Vyšehradu, který v sezoně 2018/19 postoupil ze třetí do druhé ligy. Zápasy měly být ovlivňovány i za účelem sázek.

Vyšetřovatelé obvinili 20 lidí, většinu z nich stíhají na svobodě.

Podle Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Berbr a skupina lidí kolem něj také zpronevěřili 850 tisíc korun z Plzeňského krajského fotbalového svazu.

Šestašedesátiletý Berbr, který ve vazbě zkraje listopadu dostal koronavirus a byl odvezen do nemocnice v Brně, už rezignoval na post místopředsedy FAČR a na pozice ve výkonném výboru i šéfa plzeňského krajského fotbalového svazu. Funkce v českém fotbale opustila také Berbrova partnerka Dagmar Damková. Na vlastní žádost skončila i v komisi rozhodčích UEFA.

Reklama