Hlavní obsah

Dojde i na nováčky! Biatlonisté nominovali pro úvod seriálu

Idre

Svezou se i mladé naděje, dostanou tak odměnu za úsilí v přípravě. Čeští biatlonisté staví pro úvod Světového poháru týmy v plném složení. Úvodní díly ve finském Kontiolahti, kde sezona začne příští týden, pojedou zkušení Michal Krčmář, Ondřej Moravec, Markéta Davidová či Lucie Charvátová, ale v nominaci jsou také junioři Tomáš Mikyska, který parádně zvládl testovací závody ve švédském Idre, a Eliška Teplá.

Foto: Sport.cz

Tomáš Mikyska v Idre, na ním Švéd Lucas Hoiby.

Článek

Trenéři zveřejnili nominaci na webu biatlonového svazu a Krčmáře s Moravcem, který avizuje, že má před sebou poslední závodní zimu, a Mikyskou doplní Jakub Štvrtecký, Adam Václavík a Tomáš Krupčík. Šestičlennou sestavu žen s Davidovou, Charvátovou a Teplou tvoří Eva Puskarčíková, Jessica Jislová a Tereza Voborníková.

V závodech může vždy reprezentace nasadit pět mužů a stejný počet žen. "Jedeme v šesti, abychom měli náhradníka v případě pozitivního testu (na koronavirus)," vysvětlil širší týmy kouč mužů a zároveň sportovní manažer Ondřej Rybář.

O nominaci pětice Krčmář, Moravec, Štvrtecký, Václavík a Krupčík, která se v elitním seriálu pohybovala i v minulé sezoně, bylo jasno. O šesté místo bojovali Mikyska, Milan Žemlička, Mikuláš Karlík a Vítězslav Hornig a uspěl dvacetiletý Mikyska i díky druhému a pátému místu ve víkendových testovacích závodech ve švédském Idre.

"Mikyskovi to vyšlo v Idre a nejlepší byl z kluků i v žebříčku letních závodů. Je mi sympatické, že se chce v jakémkoliv rychlém tréninku poměřit s kluky z áčka a porazit je. Má k nim respekt, ale rozhodně se jich nebojí," vyzdvihl Rybář.

Po Mikyskovi dostane šanci také Žemlička. "Pokud se nic nestane, tak by měl vystřídat jednoho z kluků v Hochfilzenu," uvedl Rybář a k případnému startu mladíků v některém ze závodů SP doplnil: "Oba by si měli zazávodit. Řekli jsme si, že i když pojedou jako náhradníci, tak určitě nějaký závod absolvují."

I u žen bylo jasno o účasti zkušených Davidové, Charvátové a Puskarčíkové. Nakonec pojede i Jislová. "Čekali jsme, jak na tom bude po prodělaném covidu. V Idre vypadala dobře, byla schopná absolvovat i rychlejší tréninky," řekl Rybář.

Voborníková už v minulé sezoně absolvovala tři závody Světového poháru a jednadvacetiletá Teplá má šanci na světovou premiéru.

Reklama

Související témata: