Hlavní obsah

Bleskový konec nadějí. Bronzovou medaili judista Krpálek nezískal

Praha
Aktualizováno

Olympijský šampion v judu Lukáš Krpálek v Praze na evropský bronz nedosáhl. Po čtvrtfinálové porážce s Rudem Tamerlanem Bašajevem domácí favorit v opravách udolal Ora Sassona z Izraele, kterého porazil ve druhé minutě prodloužení. Úřadující mistr světa v nejtěžší váhové kategorii nad 100 kg pak v rozhodujícím boji o bronz podlehl Guramu Tušišvilimu z Gruzie už po čtyřiceti sekundách. Krpálek se tak musí spokojit s pátým místem.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Judista Lukáš Krpálek z ČR (vlevo) prohrál bitvu o bronz na ME s Guramem Tušišvilim z Gruzie.

Článek
Fotogalerie

Trojnásobný evropský šampion Krpálek v Praze absolvoval první turnaj po jedenácti měsících a celý den se trápil. Ve druhém kole vybojoval páčením minutu před koncem vítězství nad Němcem Johannesem Freyem, ale pak rychle prohrál čtvrtfinále s Rusem Tamerlanem Bašajevem. Předloňský vicemistr Evropy a druhý muž nedávného Grand Slamu v Budapešti měl od začátku převahu a po dvou povedených útocích ukončil zápas po minutě a dvanácti sekundách.

Už v tomto duelu se projevilo, že největší česká naděje po přípravě přerušené koronavirem není v ideálním rozpoložení. "Cítím se od prvního zápasu špatně. V tom druhém to bylo vidět úplně, kdy jsem všechno zachrápal. Naopak Rus byl najetej a přesně věděl, na co mě dostat, a taky mě na to dostal," posteskl si Krpálek v rozhovoru pro Českou televizi.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Lukáš Krpálek (v bílém) vítězí na ME v judu v Praze technikou páčení nad Němcem Freyem.

Krpálek musel do oprav, kde se utkal s třicetiletým Orem Sassonem. Izraelského vrstevníka předčil ve všech třech předchozích vzájemných zápasech, ale tentokrát neměl snadnou práci. Sasson vzdoroval až do nastaveného času, pak už mu viditelně docházely síly. Ve druhé minutě "zlatého skóre" ho Krpálek dostal na zem a páčením získal ipon.

V boji o bronz proti čtvrtému muži světového žebříčku Tušišvilimu ale podobně jako ve čtvrtfinále neměl šanci. Mistr světa z roku 2018 ho rychle dvakrát povalil na zem a po dvou bodovaných technikách zápas za 40 sekund skončil. "Znovu jsem tam dvakrát zaspal. Celkově ta připravenost nebyla úplně optimální," uvedl Krpálek při videokonferenci.

Nejtěžší váhová kategorie patřila podobně jako na nedávném Grand Slamu v Budapešti ruským judistům. Tentokrát zvítězil Krpálkův přemožitel Bašajev, který ve finále porazil Inala Tasojeva.

Šampionát v Praze, který byl třikrát odložen a musel se uskutečnit za přísných opatření proti koronaviru před prázdnými tribunami, tak českým fanouškům příliš radosti nepřinesl. Ostatních jedenáct českých judistů zaznamenalo dohromady jen tři výhry.

Mistrovství Evropy v judu v Praze:
Muži:
Do 90 kg:
1. Igolnikov (Rus.)
2. Majdov (Srb.)
3. Gviniašvili (Gruz.) a Mehdijev (Ázer.)
...Klammert vypadl v 1. kole, Petr (oba ČR) vypadl ve 2. kole.
Do 100 kg:
1. Palčik (Izr.)
2. Adamjan (Rus.)
3. Fonseca (Portug.) a Kocojev (Ázer.).
Nad 100 kg:
1. Bašajev (Rus.)
2. Tasojev (Rus.)
3. Tušišvili a Matiašvili (oba Gruz.)
5. Krpálek (ČR)
Ženy:
Do 78 kg:
1. Malongaová (Fr.)
2. Malzahnová (Něm.)
3. Prodanová (Chorv.) a Kuková (Kos.)
...Matějčková (ČR) vypadla v 1. kole
Nad 78 kg:
1. Dicková (Fr.)
2. Kindzerská (Ázer.)
3. Nunesová (Portug.) a Kalaninová (Ukr.)
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama

Související témata: