Hlavní obsah

Ještě před šesti lety něco nemyslitelného. Teď však Jágr otáčí a mění názor

Ještě před několika lety něco takového považoval za nemyslitelné. Aby byl z čela historického žebříčku nejlepších střelců hokejové NHL sesazen Wayne Gretzky? Podle Jaromíra Jágra, jemuž v této tabulce patří třetí příčka, absolutně vyloučené. Teď už si ale nejproduktivnější Evropan v dějinách NHL tak jistý není. Připouští, že ruský kanonýr Washingtonu Alexandr Ovečkin rozhodně není bez šance.

Foto: Profimedia.cz

Alexandr Ovečkin (vlevo) a Jaromír Jágr na snímku z roku 2012.

Článek

Nebýt dvou výluk v NHL, které během své kariéry zažil, a poslední koronavirem zkrácené sezony, měl by Ovečkin na svém kontě více než současných 706 tref, které jej řadí na osmé místo historické tabulky střelců.

Moskevský rodák, který ve svých šestnácti sezonách v NHL získal hned devětkrát Maurice Richard Trophy pro nejlepšího kanonýra ročníku (naposledy letos spolu s Davidem Pastrňákem za 48 branek), ztrácí na Waynea Gretzkyho trůnícího v čele pořadí 188 gólů. K vyrovnání druhého Gordieho Howea mu chybí 95 tref, na třetího Jágra 60.

Tabulka deseti nejlepších střelců v dějinách NHL
1. Wayne Gretzky894
2. Gordie Howe801
3. Jaromír Jágr766
4. Brett Hull741
5. Marcel Dionne731
6. Phil Esposito717
7. Mike Gartner708
8. Alexandr Ovečkin706
9. Mark Messier694
10. Steve Yzerman692

Že Jágr pořadím klesne, si je samotná osmašedesátka jistá. V ohrožení je však podle hrajícího majitele kladenských Rytířů i Gretzky.

„Ještě před šesti lety jsem si myslel, že Ovečkin nemá šanci jeho (Gretzkyho) rekord překonat. Jenže Alex se změnil a stal se lepším a efektivnějším hráčem, než byl za svých mladých let. Myslím, že teď pracuje tvrději," prohlásil Jágr v pondělí v Moskvě, kde se zúčastnil oslav 70 let od založení Avangradu Omsk, za který v minulosti nastupoval.

„Alex bude schopný rekord překonat, pokud zůstane zdravý a bude i dál tak tvrdě makat," soudí Jágr.

Otázkou je, jak dlouho ještě Ovečkin v NHL vydrží. Současný kontrakt s Washingtonem, s nímž spojil celou svou zámořskou kariéru, má ještě na jednu sezonu. Ruský snajpr se nedávno nechal slyšet, že za žádný jiný klub NHL hrát nebude a kariéru pak ukončí doma v Rusku, v mateřském Dynamu Moskva.

Sám však zatím netuší, kdy přijde ideální čas k návratu domů. „Je jasné, že za dva, tři, čtyři roky, možná pět let, ukončím svou kariéru ve Washingtonu. Chci ji ukončit pěkným způsobem a odehrát svůj poslední zápas za Dynamo Moskva," prohlásil nedávno Ovečkin.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Alexandr Ovečkin v dresu ruské sborné.

Kdyby k tomu mělo dojít až za pět let, překonání Gretzkyho by nemuselo být nereálné. Znamenalo by to držet si průměr 38 gólů za sezonu, což Car Alex, jak se mu v NHL přezdívá, za posledních sedm ročníků nejslavnější hokejové ligy světa nezvládl jen jednou.

Překoná podle vás Alexandr Ovečkin rekordních 894 gólů, které v základní části NHL nasázel Wayne Gretzky?
ano
26,4 %
ne
73,6 %
Celkem hlasovalo 17670 čtenářů.

Reklama

Související témata: