Hlavní obsah

Rychlá voda v Uzbekistánu! Seemanová urvala rekord, štafeta pokukuje po Tokiu

Aktualizováno

Českým závodníkům se na plaveckém mítinku v Taškentu, kterým navázali na soustředění v Uzbekistánu, daří. Barbora Seemanová vylepšila vlastní český rekord na 200 metrů volný způsob a polohová štafeta se pak i díky ní přiblížila olympijským hrám v Tokiu.

Foto: archiv Petry Škábové

Česká polohová štafeta ve složení (zleva) Barbora Seemanová, Lucie Svěcená, Kristýna Horská a Simona Kubová na plaveckém mítinku v Uzbekistánu. Povedený výkon vyloudil šťastné úsměvy.

Článek

Seemanová ve finále dvoustovky stlačila čas na 1:56,96 min. a neskrývala spokojenost. "Konečně se mi podařilo prolomit hranici 1:57, jsem šťastná. Jeli jsme si sem ověřit, jak jsme na tom v sezoně poznamenané koronavirem, a mám nový osobní rekord," pochvalovala si po úspěšném vystoupení.

A slova chvály slyšela i od trenérky Petry Škábové. "Bára naznačovala dobrou formu již včera na stovce. Dvoustovku pak jela přesně podle domluvy: dobře rozdělené padesátky, neurvaná první stovka... Nemám co vytknout," usmívala se šéftrenérka pražského VSC.

Foto: archiv Petry Škábové

Spokojenost. Barbora Seemanová překonala na plaveckém mítinku v Uzbekistánu český rekord na kraulařské dvoustovce.

Povedený výkon pak předvedla i polohová štafeta, v níž se kromě finišující Seemanové představila také znakařka Simona Kubová, motýlkářka Lucie Svěcená a prsařka Kristýna Horská. Časem 4:03,06 min. se české kvarteto vyšvihlo na třinácté místo světových tabulek a drží tak solidní naději na olympijskou nominaci do Tokia.

"Proto jsme plavecky exotický Uzbekistán vybrali. Zdejší otevřené mistrovství je schválené plaveckou federací FINA a mohou se zde plnit limity pro olympiádu. Štafeta svůj cíl splnila a je nominaci skutečně blízko," poznamenala Škábová.

Olympijský B-limit již ve středu pokořil Sebastian Luňák, který zaplaval nový český juniorský rekord 1:57,99 na motýlkářské dvoustovce. Od A-limitu dělilo zástupce nastupující plavecké generace 1,51 s.

Reklama

Související témata: