Hlavní obsah

Mohl Maradona ještě žít? Nese snad na jeho úmrtí někdo vinu? Argentinské úřady začaly s vyšetřováním

Buenos Aires

Argentina je v šoku. Nejen, že se musí vypořádat s náhlým úmrtím své ikony a jednoho z nejlepších fotbalistů historie Diega Maradony, ale nyní se ukazuje, že možná došlo k pochybení zdravotnického pesrsonálu, který se o Maradonu staral. Argentinské úřady vyšetřují okolnosti jeho úmrtí. Státní zastupitelství v Buenos Aires se podle agentury AFP zabývá možným pochybením záchranné služby. Její pomalou reakci už ve čtvrtek kritizoval právní zástupce bývalého reprezentanta a trenéra Matias Morla.

Fanoušci loučící se s Diegem MaradonouVideo: sntv

 
Článek

Maradonův rodinný přítel upozornil AFP na nestandardní postup lékařského personálu. "Musí se prošetřit, jestli všichni dělali to, co měli," citovala ho agentura.

Zdroj AFP obeznámený s vyšetřováním uvedl, že podezření vyvolal fakt, že Maradonův úmrtní list nebyl nikým podepsaný. "To však ještě samo o sobě neukazuje na něčí pochybení nebo na jiné neobvyklé okolnosti úmrtí," dodal.

Maradona zemřel necelý měsíc po 60. narozeninách. Podle předběžných výsledků pitvy, kterou provedli v nemocnici San Fernando, bylo příčinou smrti selhání srdce. To podle lékařů vyvolal akutní plicní edém.

Morla v prohlášení na twitteru kritizoval především pomalou reakci záchranné služby. Sanitka podle něho přijela až za více než půl hodiny.

Zvrat ve vyšetřování

Podle argentinských médií, která se pokusila z dostupných informací zmapovat poslední chvíle bývalého argentinského fotbalisty, vyplývá, že u Maradony se měly brzy ráno střídat dvě zdravotní sestry. Jedna vypověděla, že před odchodem viděla, že Maradona dýchá a odpočívá.

Druhá, která ji měla vystřídat údajně nejdříve vypověděla, že se ho v pokoji snažila zkontrolovat, ale on to odmítl a poslal ji pryč, a tak ho nechala odpočívat. V půl 8 ho prý slyšela, jak se pohybuje v místnosti.

Vyšlo najevo, že do pokoje ale vstoupila až před polednem, kdy už Maradona nereagoval. Do zprávy pro agentruru, která ji zaměstnává, však měla uvést, že ho v pokoji kontrolovala už dříve.

Došlo snad k závažnému pochybení zdravotnického personálu? Ukáže se v příštích dnech...

Reklama