Hlavní obsah

Fotbalistka odmítla vzdát hold zesnulému Maradonovi. Označila ho za násilníka

Novo San Pedro de Villalonga/Praha

Fotbalistka Paula Dapenaová z klubu Viajes Interrías FF odmítla během nedělního zápasu nižší španělské soutěže uctít památku nedávno zesnulého Diega Maradony. Čtyřiadvacetiletá feministka se během minuty ticha před výkopem posadila na trávník. Legendární argentinský fotbalista si podle ní posmrtnou úctu nezaslouží kvůli tomu, že byl násilník.

Foto: Sport.cz

Fotbalistka Paula Dapenaová z klubu Viajes Interrías FF sedí během minuty ticha pro Diega Maradonu.

Článek

Ženský tým Viajes Interrías FF podlehl svým soupeřkám z Deportiva de Abegondo v utkání třetí ženské španělské ligy poměrem 0:10. Více než o výsledku, se ale po duelu mluvilo o pozornosti, kterou na sebe strhla fotbalistka domácích Dapenaová.

Ta se během minuty ticha pro slavného Argentice Maradonu posadila zády k tribuně. „Pro oběti genderově podmíněného násilí na ženách nikdo podobná gesta také nedělal," vysvětlila po utkání své rozhodnutí Dapenaová. „Nebudu držet minutu ticha pro někoho, kdo byl násilník," dodala.

„Před pár dny byl den boje proti násilí na ženách. A nikde se minuta ticha za oběti nedržela. Takže když to nikdo neudělal pro oběti, tak já to nebudu dělat pro násilníka," vysvětlila Dapenaová.

V rozhovoru pro deník Marca ještě dodala, že nezpochybňuje to, že byl geniálním fotbalistou. „Nemělo by se ale zapomínat na to, čeho se v minulosti dopustil," dodala. Dapenaová narážela na známý incident z roku 2014, kdy se na veřejnost dostaly záběry, na kterých tehdy opilý Maradona fyzicky napadá svou bývalou přítelkyni.

Video tehdy odvysílala argentinská celostátní televize. Že by se jednalo z jeho strany o domácí násilí, ale Maradona odmítl a za své jednání se nikdy veřejně neomluvil.

Reklama

Související témata: