Hlavní obsah

Běžecký SP bude do konce roku kvůli covidu bez norských lyžařů

Prosincové závody Světového poháru v běhu na lyžích v Davosu a Drážďanech budou bez účasti norské reprezentace. Vedení svazu dnes oznámilo, že kvůli současné koronavirové situaci v Evropě své týmy do Švýcarska a Německa nevyšle. Jistá zatím podle funkcionářů není ani účast zástupců lyžařské velmoci na lednové Tour de Ski, která se tradičně pojede ve Švýcarsku a v Itálii.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Norský běžec na lyžích Johannes Hösflot Klaebo

Článek

"Naším hlavním cílem v této lyžařské sezoně je mistrovství světa v Oberstdorfu," řekl šéftrenér běžeckého úseku Espen Bjervig.

Už v pondělí se vzdali účasti ve zbývajících závodech v letošním kalendářním roce Johannes Klaebo, jenž po úvodních třech závodech v Ruce vede Světový pohár, a Emil Iversen. Důvodem byly mimo jiné jejich zkušenosti s koronavirovými opatřeními z úvodní zastávky ve Finsku. Další cestování na větší vzdálenosti podle nich přinese jen zvýšení kontaktů mezi lidmi a větší riziko nákazy.

Snahu vyhnout se onemocnění vyzdvihl jako jeden z hlavních důvodů pauzy i Bjervig. "Navíc k riziku cestování jsme si ověřili, že je v závodních areálech těžké si udržet potřebný odstup a vyhnout se kontaktům. Plíce jsou pro vytrvalostní sportovce pracovní nástroj a dopady covidu-19 stále pořádně neznáme. Proto musíme přijmout preventivní opatření," řekl Bjervig.

Před dalším zapojením norských reprezentantů do seriálu SP zváží vedení svazu aktuální epidemickou situaci. Z úvodních šesti závodů v Ruce vyhráli norští lyžaři a lyžařky pět.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama

Související témata: