Hlavní obsah

České hvězdy přijdou o MS a olympijskou generálku. Ledecká má ale výhodu

Lausanne
Aktualizováno

Snowboardisté včetně úřadující šampionky ve snowboardkrosu Evy Samkové a olympijské vítězky Ester Ledecké nebudou mít kvůli pandemii koronaviru mistrovství světa v Číně. Dnes to oznámila Mezinárodní lyžařská federace (FIS) s tím, že konání únorového šampionátu znemožňují přetrvávající omezení v cestování kvůli koronaviru. FIS hledá nového pořadatele.

Foto: Vermont/Ondřej Pýcha

Ester Ledecká.

Článek

Nebude to ale snadný úkol. „Neumím si představit, že by přesunuli šampionát tři měsíce předem," přiznala Radiožurnálu Samková.

Ledecká brala zrušení šampionátu v Číně s nadhledem. „Aspoň vidíte, jak je fajn dělat víc sportů. Na rozdíl od ostatních snowboarďáků mám ještě jedno MS v záloze," glosovala obojživelnice, kterou čeká lyžařský světový šampionát v italské Cortině d´Ampezzo.

Foto: Czech SBX Team

Eva Samková po výhře v rakouském Montafonu.

„Neděje se nic, kvůli čemu bychom měli začít zmatkovat. Holt pojedeme do Číny jindy," vzkázala ze švýcarského Svatého Mořice, kde ji o víkendu mají čekat dvě super-G. Jenže zatím na trať padá spousta nového sněhu. „Chumelí jako blázen, kdo ví, jestli se pojede," hlásila.

Zatímco Ledecká si areál připravovaný pro zimní olympijské hry 2022 vyzkoušela loni v únoru při závodě Světového poháru, Samková se tam zatím nedostala. Na tiskové konferenci před sezonou olympijská šampionka ze Soči a bronzová medailistka z Pchjongčchangu zdůrazňovala, jak důležitý je závod na připravované olympijské trati nejen pro ni, ale pro celý tým. "Servisáci si vyzkouší sníh, podmínky," řekla tehdy.

Za zásadní považoval předolympijský test i trenér Marek Jelínek. "Nedovedu si představit jet na nejdůležitější závod za čtyři roky někam, kde jsme nikdy nebyli, a podat tam kvalitní výkon," prohlásil.

V sezoně 2020/21 se ale olympijská generálka v Číně neuskuteční. "Je to mrzuté, ale bereme situaci, jaká je. Uděláme maximum, abychom se na olympijské hry připravili na jiných tratích. Není to ideální, ale musíme se s tím poprat," reagoval Jelínek.

FIS v současnosti hledá cesty, jak alespoň v některých disciplínách umožnit testovací závody na různých úrovních později.

Mistrovství světa ve snowboardingu se přidalo do dlouhé řady mezinárodních sportovních akcí, které byly v Číně zrušeny. Naposledy to byly lyžařské Světové poháry, které rovněž měly být testem pro ZOH v Pekingu. Sjezdaři měli závodit v únoru v Jen-čchingu, skokané, běžci i sdruženáři měli startovat v Pekingu. V případě běžců mělo v březnu jít o finále seriálu.

Čína nařizuje všem zahraničním návštěvníkům přísnou dvoutýdenní karanténu, což je neslučitelné s pořádáním velkých sportovních akcí. Tato opatření budou pravděpodobně v následujících měsících pokračovat. "Doufali jsme, že bude možné v této sezoně uspořádat testovací závody v Číně. Ale současná druhá vlna covidu-19 vedla k velmi tvrdým restrikcím v cestování, které prakticky znemožňují konání mezinárodních soutěží," uvedl v tiskové zprávě prezident FIS Gian Franco Kasper.

Reklama

Související témata: