Hlavní obsah

Dvě penalty, červená, strkanice na závěr. Slezské derby rozhodl exopavský Svozil

Opava

Hrálo se bez diváků, přesto bylo derby Opavy s Ostravou ostré jako břitva. Sudí Pavel Franěk rozdal jedenáct žlutých karet, hned dvě viděl hostující obránce Pokorný, pro kterého utkání skončilo už v nastaveném čase prvního poločasu. Oba týmy zahrávaly pokutový kop, domácí v této disciplíně ale neuspěli a Baníku podlehli 1:2. Třaskavé utkání ukončila velká strkanice, ve které hráli prim bouřliváci Patrizio Stronati a Pavel Zavadil.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Jan Žídek z Opavy.

Článek

„Chápu emoce, ale vždy by měl být nějaký respekt k soupeři. Skákat před domácí lavičku a bít se do prsou, tomu fakt nerozumím," podivoval se nad chováním ostravského stopera kapitán Opavy Jan Žídek.

„Zio (Stronati) se tam s někým hádal. Nevím, co po něm řvali. Ale třeba Sedláček (vedoucí opavského mužstva - pozn. aut.) nám nadává pokaždé od první minuty i v přípravě. Bylo to úplně zbytečné, ale už se stalo, zpátky to nevezmeme," komentoval melu po závěrečném hvizdu brankář Baníku Jan Laštůvka. On, stejně jako domácí veterán Zavadil, viděl po utkání žlutou kartu.

To důležitější se ale událo jen o pár desítek vteřin dříve. Už v nastaveném čase poslal hostující Fleišman míč z trestňáku do břevna, k odraženému balonu se jako první dostal Svozil a rybičkou jej nekompromisně poslal do sítě. „Pro mě je to strašně silný okamžik, protože jsem v Opavě působil. Teď už jsem ale v Baníku a raduju se z toho, že výhra ze Slezského derby jde do Ostravy," dělil se o pocity z prvního slezského derby v dresu Baníku Svozil.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Autor vítězného gólu Baníku Jaroslav Svozil.

Motivaci překlopit skóre na stranu Ostravy měl velkou. „Když Žídek vyrovnal (v 86. minutě), tak přišlo přesně to, co jsem čekal. Padla nějaká peprná slova na mou osobu, že to mám za to, že jsem v Baníku a tak. Že je to 1:1 a ať jdu do... někam a takhle. Cítil jsem, že ještě není konec, že nějakou šanci ještě mít budeme a přišla," radoval se Svozil.

Opavané, kteří snad poprvé v sezoně svého soupeře dokázali na hřišti převýšit, další porážku kousali jen těžko. „Bolí to hrozně. Moc jsme si přáli tohle utkání zvládnout. Když jsem přišel před zápasem do kabiny, kluky jsem nepoznával. Byli nahecovaní, odhodlaní. Všichni jsme věřili, že to bude zlomový zápas. Bohužel i kvůli tomu, že jsem nedal penaltu, jsme prohráli," připomněl Žídek moment ze 14. minuty, kdy Pokorný trefil kolenem do obličeje Dordiče.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Zleva Jakub Pokorný z Ostravy a Bojan Dordič z Opavy. Po tomto zákroku kopali Opavští penaltu.

Penalta se kopala i na druhé straně. Zavinil ji Juřena, jenž okatě strčil do Filla. Brazilec De Azevedo napodobil Antonína Panenku a dloubákem poslal Baník do vedení. „Nechápu, že tohle hráč v době videa vůbec může udělat," kroutil hlavou trenér Opavy Radoslav Kováč.

„Jsem zlomený jako šíp. Odehráli jsme v první půli dobré utkání, ale my prostě neumíme dát gól. Nedáme ani penaltu. Normálně se bojíme vyhrát," zoufal si Kováč.

Reklama

Související témata: