Hlavní obsah

I z třetího místa vede cesta do baráže! Kapitán Darida dobře ví, jak důležité bylo vyhrát skupinu Ligy národů

Curych/Praha

A pak že si trenér české fotbalové reprezentace se štěstěnou netyká. Los evropské kvalifikace o postup na světový šampionát 2022 v Kataru snad ani nemohl dopadnout pro Jaroslava Šilhavého a jeho tým lépe. Při losování ve švýcarském Curychu se totiž dostal do skupiny E. Pětičlenné, v níž je pochopitelně největším favoritem první mužstvo momentálního žebříčku FIFA Belgie, ale kde na český národní celek čeká hratelný Wales a spolu s ním Bělorusko a Estonsko, soupeři nadmíru přijatelní.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vladimír Darida hned po losu připomněl, jak důležité bylo vyhrát skupinu Ligy národů.

Článek

A co víc, konstelace nahrává české reprezentaci i z hlediska podmínek postupu z Ligy národů, protože jedním ze soupeřů ve skupině je právě Wales.

„Teď se ukazuje, jak důležité je, že jsme vyhráli svou skupinu Ligy národů. I třetí místo v kvalifikačním skupině o mistrovství světa by nám mohlo zajistit účast v baráži," netajil kapitán české reprezentace Vladimír Darida, že příděl štěstí si při curyšském losu vybral národní tým měrou vrchovatou.

Věřím v to, že o druhé místo znamenající baráž, se popereme, říká po losu trenér Jaroslav ŠilhavýVideo: Sport.cz, FAČR

„Belgii považuji za vůbec největšího kandidáta na vítězství na nastávajícím mistrovství světa, takže je samozřejmě i velkým favoritem naší skupiny. I proto, že figuruje na prvním místě žebříčku FIFA. Věřím ale, že se o druhé místo popereme. Wales je ovšem těžký soupeř, v Lize národů hrál velmi dobře a svou skupinu vyhrál. V dnešní době si ale vybírat nemůžeme. Naději na druhé místo, a tudíž účast v baráži však máme a věřím, že v ní chybět nebudeme," glosoval resumé kvalifikačního losování trenér českého národního týmu Jaroslav Šilhavý a přiznal, že před losem se mu honily hlavou myšlenky na Anglii.

Šilhavý si oddechl. A dvakrát

„Bylo by to potřetí," připomněl kvalifikaci o EURO i fakt, že s reprezentací Albionu se jeho výběr utká i v základní skupině evropského šampionátu.

„Ale přijede Belgie, takže naši fanoušci uvidí další tým se skvělými hráči."

Nejvíce si během pondělního podvečera Šilhavý oddechl, že se jeho tým vyhne náročnému cestování do vzdálených destinací. „Třeba do Kazachstánu, který nám hrozil. Naštěstí byl přehozený do jiné skupiny, takže jsme se mu vyhnuli," nepopíral, že jeho týmu štěstí hodně přálo.

„Bělorusko a Estonsko samozřejmě nepodceňuji, ale máme silný tým, který zápasy s těmito protivníky zvládne. Minimálně," netajil spokojenost reprezentační kouč.

Cíl je jasný, hlasí šéf Malík

„V poslední době jsme naráželi na stále stejné soupeře, takže jsem rád, že v kvalifikaci o Kataru tomu bude jinak. Belgie a Wales představují absolutní špičku, jsou to silní a atraktivní soupeři. Složení skupiny nám ovšem dává velkou šanci, abychom se porvali o účast v baráži," kvitoval los kvalifikace první muž českého fotbalu Martin Malík.

„Belgie je jednoznačně favoritem skupiny, ale máme na to, abychom bojovali o druhé místo, a tudíž i baráž a případnou účast na mistrovství světa. To je také po losu sportovní cíl pro náš národní tým."

Zatímco kupříkladu Jakub Jankto a Tomáš Vaclík si pětičlennou skupinu a její složení pochvalovali, legionář ve službách West Hamu Tomáš Souček má trochu jiný názor.

Souček by raději šestičlennou skupinu

„Raději bych byl v šestičlenné skupině, protože takhle nás čekají dva přípravné zápasy. Ale z týmů, proti kterým budeme hrát, mám radost. Věřím, že máme šanci uspět. Favoritem je Belgie, se kterou si vybavuju tři roky staré vzájemné utkání. Sice jsme prohráli, ale byla to vyrovnaná partie. A Wales? Jsem si jistý, že náš současný tým na něj má. Bělorusko a Estonsko samozřejmě také mají kvalitu, ale věřím, že se dobře připravíme a skupina dopadne tak, jak si všichni přejeme," hlásil Souček z Anglie.

"Velice zajímavá a určitě hratelná skupina. Máme v reprezentaci velice zajímavé hráče a podle mého se rodí silný tým. I proto, že je v něm velmi dobrá parta, což bylo i v minulosti základem každého úspěchu. Věřím, že to dokážeme v příštím roce jak na mistrovství Evropy tak i v kvalifikaci mistrovství světa," přidával se ke spoluhráčům Antonín Barák. „Nejvíc se těším na zápasy s Belgií, protože půjde o konfrontaci s velice silným protivníkem. Stejně kvalitní je ovšem i Wales s velkými individualitami v kádru."

„Dostali jsme dobrou a zajímavou skupinu. Belgie je těžkým soupeřem, ale nedalo se vybírat," glosoval výsledek losování kapitán národního týmu Vladimír Darida. „Čeká nás pochopitelně i Wales a mužstva Běloruska a Estonska, ale jestliže chceme postoupit na mistrovství světa, musíme nad těmito protivníky vyhrávat. Věřím, že jsme natolik silní, abychom o první místo případně o druhou příčku a účast v baráži zabojovali. A navíc je zde zmiňovaný bonus za vítězství ve skupině Ligy národů, který nám šanci na baráž rovněž dává," dodával.

Reklama