Hlavní obsah

Hokejový svět smutní. Ruské tragédii nemůže nikdo uvěřit

PRAHA

Rychlostí blesku obletěla ruská tragédie celý svět. Pád letadla s hokejovým týmem Jaroslavle zasáhl fanoušky, kamarády, známé na mnoha místech planety. Na vzdálenosti vůbec nezáleželo, tento okamžik se dotkl každého. „I když došlo k tragédii tisíce mil daleko, jde o katastrofální ztrátu pro celý hokejový svět. Zemřeli otcové, děti, partneři, přátelé, kteří kdysi zářili i v NHL. Nejhlubší soustrast rodinám,“ vyjádřil se komisař NHL Gary Bettman.

Foto: Misha Japaridze, ČTK/AP

Záchranáři vyprošťují těla z havarovaného letadla

Článek

Podobná slova bolesti nacházejí desítky dalších. „Je to smutný den v historii hokeje. Mnoho mých přátel bylo v letadle, chci vyjádřit upřímnou soustrast jejich rodinám, jde o složité období pro celý hokejový svět, nejen pro Rusko,“ pověděl ruský hokejista Alexej Jašin.

K němu se přidal i brankář Jevgenij Nabokov: „Osobně znám osmdesát procent týmu, hrál jsem s nimi, proti nim. Někteří mi byli opravdu blízcí, s některými jsme si třeba jen vyměnili pozdravy. Byl jsem překvapen touto zprávou, snídal jsem a četl ruský internet, nemohl jsem tomu uvěřit, běhal mi mráz po zádech. Doufám, že rodiny obětí najdou sílu přežít žal.“

Mezi obětmi je i česká trojice hokejistů - Jan Marek, Karel Rachůnek a Josef Vašíček, který s Carolinou vyhrál v NHL Stanley Cup. „Jsme hluboce zarmouceni tragédií v Rusku. Josef (Vašíček) byl součástí klubu šest let a pomohl nám dosáhnout na velké úspěchy. Důležitější ale je, že byl skvělý spoluhráč i mimo led, kde byl respektovaným člověkem,“ vydal prohlášení generální manažer klubu Jim Rutherford.

Trosky letadla, ve kterém zahynuli hokejisté Jaroslavlefoto: ČTK/AP/Misha Japaridze

Ke kondolenci se přidali i hráči z nejslavnější ligy.  „Ať odpočívají v pokoji, navždy zůstanou v naší paměti,“ vyjádřil se Alexander Ovečkin. „Nemohu tomu uvěřit, myšlenkami a modlitbami jsem se všemi postiženými v KHL. Tento rok už to je příliš mnoho hráčů,“ napsal Bobby Ryan. „Demo (Pavol Demitra) byl vždy v mém srdci, byl jedním z mých nejlepších přátel i mimo led, bude nám všem velmi chybět, upřímnou soustrast,“ reagoval na ztrátu přítele Marian Gáborík.

Vyjádření jsou v jednom podobná, jde o bolest, která nemá v hokejové historii obdoby. „Je to čistá lidská tragédie, nemám co dodat,“ byl překvapen generální ředitel Petrohradu Alexej Kasatonov.

„Je to velmi smutný den. Znal jsem sedm lidí, nejblíže mi byl Karel Rachůnek. Když jsem viděl letadla v Rusku, tak byla velmi stará. Domnívám se, že by mělo docházet k pozornějším testům letadel,“ vyjádřil se Patrik Eliáš, který hrál při výluce NHL v sezóně 2004/2005 za Magnitogorsk.

Patrik Eliáš z New Jersey Devils těžko může uvěřit.foto: Reuters/Mike Cassese

„Hokej přišel o velkou legendu. Na Demitru jsem se mohl dívat hodiny, viděli jsme se na mistrovství světa v Bratislavě,“ napsal zase obránce St. Louis Kevin Shattenkirk. „Nemůžu tomu uvěřit, je to šok, chci se probudit,“ pronesl brankář Ilja Bryzgalov.

Jeden okamžik, který vás donutí se zamyslet i nad svým vlastním životem, rodinou.

„Jako první přišel samozřejmě šok, létání je součástí naší práce, nikdy jsem s tím neměl starosti,“ řekl trenér Detroitu Mike Babcock a hned si uvědomil, že to nejdražší má doma. On ano, někteří už ne.

„Obejmul jsem své děti, budu s nimi tak hodně, jak jen to je možné. Nic nenechávejte na zítřek, protože nevíte, co přijde,“ dodal Babcock, který se nemohl dočkat, až vezme do náruče své tři děti. Získal tvrdou připomínkou toho, jak drahocenný je čas s rodinou. Tou je pro něj manželka Maureen a děti Allie, Michael a Taylor.

Reklama

Související témata: