Hlavní obsah

Šilhavému se přání nesplnilo, Belgie přijede hned v březnu. Co by řekl lišák Brückner?

Praha
Aktualizováno

Kdo ví, co by danému sledu zápasů řekl Karel Brückner, vyhlášený mistr termínových schůzek. V posledních letech už program generuje počítač. Čeští fotbalisté tak rozehrají kvalifikaci o postup na mistrovství světa 2022 příští rok 24. března v Estonsku. O tři dny později přivítají Belgii, favorita skupiny E. Skupinu zakončí v listopadu domácím zápasem s Estonskem. Program v úterý večer zveřejnila UEFA.

Jaroslav Šilhavý je rád, že nemusí vyjednávat o termínech ve skupině. V tom byl mistr Karel BrücknerVideo: Sport.cz, FAČR

 
Článek

Ideální sled zápasů? „Asi třeba hned na začátku hrát v Belgii, dokud nebudou v hledišti diváci. A odvetu s ní pak později doma, už s fanoušky, kteří nám pomůžou," přemítal trenér Jaroslav Šilhavý při čekání na přesný rozpis utkání.

Přání se mu nesplnilo. Jeho svěřenci lídra žebříčku reprezentací FIFA hned ve druhém hracím dnu přivítají doma. V březnovém termínu se podobně jako letos na podzim odehrají tři duely a český celek ve všech z nich nastoupí do kvalifikačního utkání. Úvodní blok zakončí 30. března ve Walesu.

Pokud jde o program, v dřívějších dobách se na termínových schůzkách členů skupiny vyžíval Karel Brückner. Bývalý kouč národního týmu měl vždy připravenu řadu strategických variant. A přestože jednání bývala tvrdá a nejednou se táhla až do noci, vždycky nakonec odjížděl spokojený, že dosáhl svého a soupeře přechytračil.

Jaroslav Šilhavý je takových půtek ušetřen, program se řídí rozhodnutím UEFA.

„Přesně tak, často se bavíme, jak Karel na soupeře vždycky vyzrál... Jenže termínové schůzky skončily a já jsem po pravdě rád. Program rozsoudí počítač. Podmínky jsou pro všechny stejné, musíme sled zápasů akceptovat." usmívá se Šilhavý, bývalý Brücknerův asistent.

Program přeruší letní EURO

Kvalifikace bude po březnovém bloku pokračovat po letním evropském šampionátu až v září, kdy se rovněž v jednom reprezentačním okně odehrají tři zápasy. Tentokrát český tým nastoupí pouze ke dvěma soutěžním duelům - s Běloruskem a v Belgii, 8. září odehraje přípravné utkání.

Věřím v to, že o druhé místo znamenají baráž se popereme, říká po losu trenér Jaroslav ŠilhavýVideo: Sport.cz, FAČR

V říjnu čekají reprezentanty dva kvalifikační duely. Podruhé volný los a přípravný zápas bude mít Šilhavého výběr 13. listopadu tři dny před posledním utkáním kvalifikace s Estonskem.

V evropské části kvalifikace se nečekaně jako host představí pořadatel turnaje Katar. Stát z Perského zálivu byl zařazen do skupiny A, kde mimo jiné figurují Portugalsko a Srbsko. Katar bude hrát domácí zápasy v Evropě, jeho výsledky se nebudou započítávat do tabulky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Mužstvo české fotbalové reprezentace před utkáním s Kosovem.

Přímý postup na mistrovství světa si zajistí pouze deset vítězů kvalifikačních skupin. Týmy z druhých míst čeká play off, v něm se představí ještě dva nejlepší vítězové skupin Ligy národů, kteří v kvalifikaci neuspějí.

Češi coby první mužstvo skupiny B2 figurují v tomto pořadí na sedmém místě za Francií, Belgií, Anglií, Španělskem, Walesem a Rakouskem. Pokud reprezentanti v klasické kvalifikaci neskončí lépe než třetí, budou k účasti v play off potřebovat, aby aspoň pět z těchto šesti týmů obsadilo nejhůře druhé místo.

Dvanáctka účastníků play off bude rozdělena po čtyřech do tří částí, z nichž vyřazovacím způsobem vzejdou zbylí tři evropští účastníci MS.

Program skupiny E:
24. března: 20:45 Estonsko - ČR, Belgie - Wales.
27. března: 18:00 Bělorusko - Estonsko, 20:45 ČR - Belgie.
30. března: 20:45 Belgie - Bělorusko, Wales - ČR.
2. září: 20:45 ČR - Bělorusko, Estonsko - Belgie.
5. září: 15:00 Bělorusko - Wales, 20:45 Belgie - ČR.
8. září: 20:45 Bělorusko - Belgie, Wales - Estonsko.
8. října: 20:45 ČR - Wales, Estonsko - Bělorusko.
11. října: 20:45 Bělorusko - ČR, Estonsko - Wales.
13. listopadu: 20:45 Belgie - Estonsko, Wales - Bělorusko.
16. listopadu: 20:45 ČR - Estonsko, Wales - Belgie.

Reklama

  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň