Hlavní obsah

Neskutečné! Josef Váňa famózním finišem vyhrál poosmé Velkou pardubickou

PARDUBICE

Po famózním finiši se fenomenální žokej Josef Váňa s desetiletým hnědým valachem Tiumenem raduje z osmého triumfu na Velké pardubické, přestože po kolizi na Taxisově příkopu se propadl na poslední příčku. V cílové rovince porazil o půl délky bělku Sixteen s Josefem Bartošem. Tiumen tak v Pardubicích završil parádní hattrick. Na třetím místě skončil Valldemoso s Dušanem Andrésem.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Žokej Josef Váňa s koněm Tiumenem v cíli Velké pardubické. Váňa dostih vyhrál poosmé v kariéře, s Tiumenem potřetí v řadě.

Článek

Jako první z pole startujících odpadla hned na druhé překážce Zulejka. Pak přišel obávaný Taxis, kde spadl osmiletý hnědák Karslsbad, který se dostal do kolize s Tiumenem. Nebýt Váňových zkušeností, dost možná by pro něho dostih skončil. Jenže osmapadesátiletý veterán se v sedle udržel a zahájil famózní stíhací jízdu.

„Dneska to bylo vydřené, za lesem jsem měl trošičku problém, ale pak už to bylo jako roky předtím,“ řekl v cíli pro Českou televizi šťastný Váňa. Do čela dostihu se však trochu překvapivě dostala Sixteen, která pomalu začala navyšovat náskok na zbytek startovního pole. Z něj odpadl na velkém vodním příkopu Klaus, který byl považován za možné překvapení dostihu.

Vítěz Josef Váňa s Tiumenem (vlevo) po překonání Taxisova příkopu, vpravo pád koně Karlsbada s Marcelem Novákem.foto: ČTK/Roman Vondrouš

Před závěrečným úsekem skončil i Trezor. To už se na čelo postupně dotahoval Váňa s Tiumenem. Od zbytku soupeřů se vydělila trojice koní. Váňa zaútočil typicky z vnějšku a po parádním souboji se Sixteen si opět doběhl pro triumf.

„Sixteen se splašila, myslel jsem, že už ji nechytnu, ale Tiumen je borec. Nemohl jsem vypustit, měl jsem od majitele přikázáno, že žádné experimenty. Na takovém koni by vyhrál i Pepíček Váňa mladší,“ smál se za jedenáct dní devětapadesátiletý vítěz. A co příští rok? „Myslím, že jsme dobrá dvojka, jestli přijde příští rok pan Karel Gott...“ nevyloučil Váňa start i v dalším ročníku Velké pardubické.

Vítěz Josef Váňa s koněm Tiumenem (vpravo) dobíhá do cíle, vlevo je druhá dvojice v pořadí - klisna Sixteen s Josefem Bartošem. foto: ČTK/Roman Vondrouš

Šťastný byl pochopitelně i majitel Tiumena Ivo Köhler: "O tom jsou dostihy, favorit nemusí vždy vyhrát, ale letos vyhrál, hattrick je neskutečný, pan Váňa je borec, smekám před ním. Na Taxisu jsme měli štěstí, že jsme to ustáli. Smekám před celým týmem pana Váňi, koně to je jen práce. Děkuji všem, kteří nám drželi palce.“

121. Velká pardubická České pojišťovny (překážkový dostih na 6900 metrů, dotace 4,5 milionu korun):
1. Tiumen (žokej a trenér Josef Váňa st., majitel Ivo Köhler), 2. Sixteen (ž. Bartoš), 3. Valldemoso (ž. Andrés), 4. Flambion, 5. Mandarino, 6. Bremen Plan. Výrok: boj 1/2 - 2 1/2 - 12. Čas: 9:15,29 min. Do cíle dojelo 9 z 15 koní.
Rámcové dostihy:
I. Hegnus (ž. Kašný) - Sorbon - Holly Mill,
II. Love the Win (ž. Myška) - Cherwick - Sortina,
III. Ronino (ž. Myška) - Silver Regent - Kyshanty,
IV. Sokol (ž. Andrés) - El Mondri - Deko,
V. Ursan (ž. Bartoš) - Cardam - Verdandi,
VI. Nikas (ž. Andrés) - Belmont - King of Gracie,
VII. All About Sam (ž. Mátl) - Gejzir - Nikan.

Reklama