Hlavní obsah

Dlouholetý deblový parťák Štěpánka a tenisový veterán ještě nekončí! Vyhlíží olympiádu

Ačkoli slavný indický tenista Leander Paes loni o Vánocích oznámil, že sezona 2020 bude jeho poslední v kariéře, kvůli koronavirové pandemii plány změnil. Osmnáctinásobný grandslamový vítěz v mužské a smíšené čtyřhře pokračuje v tréninku a chce startovat v Tokiu na svých osmých olympijských hrách. V době o rok odložených OH mu bude 48 let.

Foto: Sport.cz

Leander Paes uvažuje, že si prodlouží kariéru.

Článek

"Nikdo z nás si nedovedl představit, že nás postihne taková velká pandemie. Všechny nás to přinutilo k zamyšlení," uvedl Paes, jenž hrál letos pouze do březnového přerušení sezony a po restartu se už na turnajích neobjevil. "Po té dlouhé pauze se cítím dobře a nemám žádné pochybnosti o tom, že se dokážu fyzicky i psychicky připravit," dodal rodák z Kalkaty.

K pokračování v kariéře ho motivuje především start v Tokiu. "Už teď mám rekord sedmi účastí na olympijských hrách, a kdybych přidal osmou, tak by Indie navždycky zůstala v rekordních tabulkách," řekl Paes, jenž v Atlantě 1996 vybojoval ve dvouhře jedinou indickou tenisovou medaili na OH.

"Tvrdě na tom pracuju. Nejde mi jen o účast. Pokud pojedu na olympiádu, pojedu tam vyhrát, ne si jen připsat start," uvedl Paes, jemuž ve světovém deblovém žebříčku patří aktuálně 129. místo.

Bývalého deblového parťáka Radka Štěpánka, Martina Damma či Lukáše Dlouhého také láká završení stovky startů v hlavní soutěži grandslamových turnajů, k čemuž mu mu chybějí tři účasti. "Nebudu mít klid, dokud nebudu mít všechny rekordy - v Davis Cupu, na olympiádě, na grandslamech," řekl Paes před další nejistou sezonou. "Stále čekáme na kalendář. Australian Open už bylo posunuté a není stoprocentně jisté, že se uskuteční. Snad bude brzy k dispozici vakcína, abychom se mohli všichni vrátit ke svým normálním životům," uvedl muž, jenž je ve své zemi celebritou.

Paes působí na profesionálním tenisovém okruhu už tři desetiletí a blížící se padesátka ho nestraší. "Věk je jen číslo. Tenisový míček nezná věk člověka, jenž s ním hraje. Rozumí síle úderu, jeho rotaci. Záleží na nás, co děláme," dodal vítěz 54 turnajů ve čtyřhře a jednoho ve dvouhře.

Reklama