Hlavní obsah

Kapitánem dvacítky bude Myšák. Z brankářů dává trenér důvěru Malíkovi

Aktualizováno

Dvě zásadní otázky pro mistrovství světa hokejistů do 20 let v kanadském Edmontonu vyřešil český kouč Karel Mlejnek ještě dřív, než ve středu večer místního času jeho svěřenci sehrají jediný přípravný duel proti Slovensku. Kapitánské céčko trenér svěřil útočníkovi Janu Myšákovi a do pozice gólmanské jedničky staví Nicka Malíka.

Foto: Profimedia.cz

Jan Myšák bude kapitánem české dvacítky

Článek

Někoho by možná mohlo překvapit, že mladší syn olympijského medailisty ze ZOH 2006 v Turíně, dostal od trenérů důvěru a v brankovišti tak přednost před Lukášem Paříkem a Janem Bednářem.

„Máme s Malíkem jen dobré zkušenosti z přípravy, předvádí velmi konstantní výkonnost a má i zkušenost s chytáním na užším kluzišti," říká trenér na adresu gólmana, jenž v této sezoně pendluje mezi Třincem a prvoligovým Frýdkem-Místkem.

Foto: Profimedia.cz

Nick Malík na tréninku českého reprezentačního týmu

Naopak volba kapitána měla očekávaný průběh. „O Myšákově roli jsme měli poměrně jasno. Splňuje všechny atributy pro úlohu kapitána," líčí Mlejnek. Talent z Litvínova měl céčko už při srpnových zápasech v Brně se Slováky. Od nejlépe umístěného Čecha v letošním draftu NHL se očekává vůdčí role na ledě i v kabině.

Ohromná pocta, říká Myšák

„Pro mě je ohromná pocta být na šampionátu kapitánem a chtěl bych být co nejvíce nápomocný týmu. Svou roli vnímám i tak, že jsem určitou formou prodloužená ruka mezi trenéry a mužstvem," naznačuje Myšák, který je přitom mladší ročník narození než většina spoluhráčů.

Ve stejné situaci dostal na MS dvacítek céčko na dres naposledy David Výborný v roce 1994. „Moc bych neřešil ten svůj ročník, už jsem přece zažil loňský šampionát s devíti kluky. Není to ale úplně o tom, kdo má zrovna céčko na hrudi, ale spíš o lídrech v kabině, zodpovědném přístupu. Chceme být parta dříčů a bojovníků, která odmaká každé střídání, bude skákat do střel a každému soupeři bude nepříjemná," naznačuje Myšák.

Mlejnek navíc prozrazuje, že asistenty kapitána budou Radek Kučeřík s Adamem Najmanem. „Všichni tři skvělí hráči, kteří mají v kabině respekt. Byla to super volba od trenérů," oceňuje obránce Michael Krutil.

Proti Slovákům můžeme ukázat, co v nás je

„Těšíme se konečně na nějakého soupeře, zatím jsme už od vyškovského kempu hráli pořád jen mezi sebou. Teď můžeme proti Slovákům ukázat, co v nás je," říká Myšák, jenž význam generálky vidí ve více směrech. „Jde hlavně o souhru, dobře vyladit sestavu i další detaily a pochopitelně chceme zvítězit, abychom měli nastavení před šampionátem do psychické pohody," uvažuje litvínovský útočník.

Foto: Vladislav Kollert, HC Verva Litvínov

Jyn Myšák.

Pro určení definitivní podoby soupisky pro MS ještě Mlejnek musí v Edmontonu vyřadit tři hokejisty. Učiní tak teprve po zápase se Slovenskem, to už bude v Česku zhruba půl sedmé ráno na Štědrý den. „Všichni o tom víme, že se pereme o místo, ale není z toho napětí v kabině, spíš vidím celou situaci jako plus, že se každý snaží odvést maximum," říká Krutil.

Poslední zúžení? Nic příjemného, říká trenér

„Poslední zúžení kádru není příjemné pro hráče ani trenéry, ale jde o součást mé práce," míní kouč, jenž odpověď na poslední otazníky v sestavě bude hledat přímo v zápase. „Vybereme hráče, jimž věříme, že utvoří skutečný tým a poperou se i proti papírově silnějším soupeřům o nejlepší možný výsledek," míní trenér.

„Přes individuality nic neuhrajeme, musíme mít na ledě za všech okolností bojovníky," tvrdí Mlejnek, jenž bere za povinnost neskončit ve skupině poslední a tím se dostat do čtvrtfinále. „Nechci být alibistou, ale ani tím, kdo něco vykřikuje do světa. Opatrnost je na místě. Každé odehrané utkání nám napoví, jak jsme na tom," dodává kouč.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama