Hlavní obsah

Švédsko - Česko 7:1Debakl na úvod. Češi na MS favorita nepřekvapili, Švédové vstřelili sedm gólů

Edmonton
Aktualizováno

První zápas na hokejovém mistrovství světa má česká dvacítka za sebou. V Edmontonu tým vedený trenérem Karlem Mlejnkem prohrál se Švédskem 1:7. Utkání skupiny B rozhodla druhá třetina, kterou tým ze severu Evropy vyhrál 3:0, v zápase navíc proměnil tři přesilové hry a skóroval i v oslabení. Národní tým držel do poloviny utkání krok s favoritem, ten se ale rozehrál a ukázal, že je jedním z vážných adeptů na medaili.

Foto: JASON FRANSON, ČTK/AP

Švéd Theodor Niederbach (16) překonává českého brankáře Nicka Malíka (30), gólu nezabránili ani Michael Krutil (28) a David Vitouch (18).

Článek
Fotogalerie

Švédové neprohráli 52 zápasů v řadě v základní části světového šampionátu, čtrnáct let bez porážky! Favorit zahajovacího duelu těchto dvou soupeřů byl jasný. Přesto to byli Češi, kteří vstřelili první gól.

V 10. minutě hráli Švédové v oslabení a kapitán Jan Myšák zůstal osamocen u levé tyčky a po jeho střele puk zapadl za brankovou čáru a brankář Alnefelt byl překonán. Jenže tým ze severu Evropy potvrdil svoje kvality, za 32 sekund vyrovnal Costmar.

Program hokejistů na MS do 20 let v Edmontonu
sobota 26. 12. Česko–Švédsko 1:7
pondělí 28.12. 3.30 h Česko–Rusko
úterý 29. 12. 20.00 h Česko–USA
čtvrtek 31. 12. 20.00 h Česko–Rakousko
Začátky v našem čase, v dějišti šampionátu je o osm hodin méně.

„Švédové jsou extrémně silný tým, který má extrémně vybavené individuality, s extrémně vybavenými technickými hráči, takže velmi těžký a náročný soupeř," řekl před zápasem reprezentační kouč Mlejnek. Vyrovnávací gól jeho slova potvrdil.

Za necelou minutu rozhodčí řešili spornou situaci, přešel puk po Teplého střele celým objemem brankovou čáru, i přes zákrok lapačky švédského brankáře? Ne, skóre zůstalo 1:1 i po zhlédnutí videozáznamů.

Švédové, kteří nesehráli žádný přípravný zápas před turnajem z důvodu covidu, karanténa jim skončila 21. prosince, nepředváděli svoji hru, často chybovali a Češi byli vyrovnaným soupeřem, a to i z důvodu dobrého pohybu. I proto první třetina skončila nerozhodně.

Foto: JASON FRANSON, ČTK/AP

Adam Najman (16) se snaží prosadit před švédským brankářem Hugem Alnefeltem (30), přihlíží Victor Söderström (8).

Druhou dvacetiminutovku rozehrál národní tým v početní výhodě, ale tuto hru pět na čtyři nedokázal proměnit ve vedoucí branku. Podobnou šanci dostal poprvé soupeř v polovině utkání. A tady už gól padl, Švédsko otočilo skóre ve 30. minutě, mezi střelce se zapsal Sundsvik.

Ve 32. minutě hráli Češi čtvrtou přesilovku. Všechno bylo ale jinak. Stačilo 10 sekund a padl gól na druhé straně. Špatné zpracování puku na útočné modré čáře, Heineman ujel a zvýšil na 3:1.

Švédové se první polovinu klání rozehrávali, ve druhé bylo vidět, že si začali věřit, více jim začala fungovat kombinace, český tým začal častěji chybovat a brankář Nick Malík vše nemohl stihnout. Ve 37. minutě zvýšil na 4:1 Niederbach.

Ve 44. minutě šli Švédové do další přesilovky. Opět uspěli. Na 5:1 zvýšil ve 46. minutě Söderblom, v této části hry už soupeř zcela ovládl vývoj utkání. A bylo ještě hůře, v 53. minutě zvýšil na 6:1 Bjerselius. Další přesilovka a další švédský gól v 58. minutě dal Gunler. Útěchou pro Čechy mohlo být ubráněné dvojnásobné oslabení v posledních dvou minutách.

Švédové si po šedesáti minutách připsali vítězství 7:1 a zapsali do statistik už 53 zápasů v řadě v základní části světového šampionátu kdy nepoznali hořkost porážky.

Druhý zápas na světovém šampionátu čeští mladíci sehrají v pondělí od 03.30 SEČ s Ruskem.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Edmontonu:
Skupina B:
Česko - Švédsko 1:7 (1:1, 0:3, 0:3)
Branky a nahrávky: 11. Myšák (Pytlík, Teplý) - 11. Costmar (Söderström, Hedström), 30. Sundsvik (Holmström, Broberg), 32. Heineman (Broberg, Björnfot), 37. Niederbach (Broberg, Söderblom), 45. Söderblom (Raymond, Söderström), 53. Bjerselius (Björnfot, Nybeck), 58. Gunler (Söderström, Holmström). Rozhodčí: Campbell, Labonte - Deschamps, Wyonzek (všichni Kan.). Vyloučení: 6:5. Využití: 1:3. V oslabení: 0:1. Bez diváků.
Malík - Krutil, Kučeřík, Haš, Svozil, Jiříček, Klikorka, Suhrada - Lang, Myšák, Teplý - Mužík, Pytlík, F. Přikryl - D. Vitouch, Gut, P. Novák - Rychlovský, A. Najman, Koffer, od 41. navíc M. Beránek. Trenér: Karel Mlejnek.
Alnefelt - Broberg, Björnfot, Söderström, Johansson, Hedström, Brännstam, Andrae - Sundsvik, Raymond, Holtz - Costmar, Holmström, Gunler - Heineman, Niederbach, Söderblom - Nybeck, Olausson, Wikström - Bjerselius. Trenér: Joel Rönnmark.

Reklama

Související témata: