Hlavní obsah

Česko - Rusko 2:0Senzační výhra! Česká dvacítka šokovala na MS Rusko

Edmonton
Aktualizováno

Takový výsledek čekali po debaklu se Švédskem 1:7 jen velcí optimisté, ale stal se. Česká hokejová reprezentace do dvaceti let poznala radost z výhry na mistrovství světa v Edmontonu. Tým vedený trenérem Karlem Mlejnkem šokoval Rusko, favorit prohrál 0:2 a světový šampionát se dočkal velkého překvapení.

Foto: Jason Franson, ČTK/AP

Radost českého týmu po výhře nad Ruskem.

Článek
Fotogalerie

Do branky se postavil Lukáš Pařík, vystřídal Nicka Malíka, který chytal proti Švédsku. Do hry ve třetím útoku naskočil Adam Raška, který měl v prvním utkání stopku z přípravy proti Slovákům. Dres také poprvé na šampionátu oblékl Šimon Kubíček jako sedmý obránce.

Zabezpečené střední pásmo, to byl základ pro český tým v první třetině. Občas výpad, jinak se drtivá většina z úvodních deseti minut odehrávala v české obranné třetině. Poté se i Češi osmělili, a dokonce zaznamenali více střel. Po dvaceti minutách 11:9, žádný gól ale nepadl.

Program hokejistů na MS do 20 let v Edmontonu
sobota 26. 12. Česko–Švédsko 1:7
pondělí 28.12. Česko–Rusko 2:0
úterý 29. 12. 20.00 h Česko–USA
čtvrtek 31. 12. 20.00 h Česko–Rakousko
Začátky v našem čase, v dějišti šampionátu je o osm hodin méně.

Začátek druhé části měl podobný průběh. Pár minut ruský tlak a poté opět pozorná hra v obraně českého mužstva, kde celá pětice hráčů bránila ruským útočníkům se nebezpečněji přiblížit k Paříkovi, kde by mohli čekat na odražené puky. Svoji práci si musel odvést také ruský brankář, ale v polovině utkání stále branka nepadla.

Ve 33. minutě hrál českým tým první přesilovou hru, ale ani v početní výhodě se skóre neměnilo. Obrat přišel ve 37. minutě, Češi byli dlouho zavření před Paříkem, bránili se, ale dokázali ve dvou ujet. Jakub Rychlovský předvedl nečekanou přihrávku na Filipa Koffera, který se nemýlil.

Tlak, obrovský tlak. Přesto se Rusové na začátku třetí části stále nedokázali prosadit, favorit nebyl v pohodě. Udeřilo na druhé straně. Opět únik z obraného pásma a ve 46. minutě druhý český gól vstřelil Martin Lang.

Rusové dostali šanci v přesilové hře, neprosadili se, další početní výhoda přišla za pár sekund. Blokování střel a disciplína v bránění, to byl recept, který padesát minut fungoval národnímu týmu. Zbývalo ale ještě deset minut. Rusko v přesilovce opět neskórovalo. Tohle se nezměnilo ani po šedesáti minutách. Sborné nepomohly ani dvě minuty hry bez brankáře a český tým mohl slavit vybojovanou výhru 2:0.

Třetí zápas ve skupině B sehrají Češi v úterý od 20 SEČ hodin proti USA.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Edmontonu:
Skupina B:
Česko - Rusko 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávka: 37. Koffer (Rychlovský), 46. M. Lang. Rozhodčí: Gouin, Kowalski - Chaput, Mahoney (všichni Kan.). Vyloučení: 5:2, navíc Kubíček (ČR) 10 min. Bez využití. Bez diváků.
Česko: Pařík - Krutil, Kučeřík, Haš, Svozil, Jiříček, Klikorka, Kubíček - Teplý, Myšák, M. Lang - M. Beránek, D. Vitouch, Mužík - P. Novák, Gut, A. Raška - Rychlovský, A. Najman, Koffer. Trenér: Karel Mlejnek.
Rusko: Askarov - Čisťakov, Muchamadullin, Kuzněcov, Čajka, Kňazev, Kirsanov - Podkolzin, Chusnutdinov, Afanasjev - Činachov, Baškirov, Amirov - Gricjuk, Safonov, Firstov - Bardakov, Ponomarjov, Grošev - Spiridonov. Trenér: Igor Larionov.
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Skupina A

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Kanada 4 33 : 4 12
2 Finsko 4 16 : 8 9
3 Německo 4 14 : 28 5
4 Slovensko 4 5 : 13 4
5 Švýcarsko 4 5 : 20 0

Skupina B

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 USA 4 25 : 5 9
2 Rusko 4 16 : 9 8
3 Švédsko 4 14 : 9 7
4 Česko 4 10 : 14 6
5 Rakousko 4 1 : 29 0

Reklama

Související témata: