Hlavní obsah

Obří slalom SP lyžařek v Semmeringu byl kvůli větru zrušen

Aktualizováno

Kvůli špatnému počasí byl po polovině závodu zrušen dnešní obří slalom Světového poháru žen v rakouském Semmeringu. Lyžařky nepustil na start druhého kola silný vítr, jenž ohrožoval bezpečnost všech aktérů. V náhradním termínu přímo v Semmeringu se závod v příštích dnech neuskuteční.

Foto: Gabriele Facciotti, ČTK/AP

Slovenka Petra Vlhová na trati 1. kola obřího slalomu v rakouském Semmeringu.

Článek

Organizátoři začátek druhého kola pro třicet nejlepších dvakrát odložili, posunuli směrem dolů i prostor startu, nakonec ale lyžařky na start nepustili. Vítr převracel zábrany u trati, odnášel reklamní bannery a nemohla kvůli němu jet lanovka.

O velkou šanci na úspěch kvůli počasí přišla vedoucí žena SP Petra Vlhová ze Slovenska, jež po 1. kole vedla a útočila na čtvrté vítězství v sezoně. Úřadující mistryně světa měla náskok 22 setin před vítězkou dvou obřích slalomů v tomto ročníku Martou Bassinovou z Itálie. Třetí byla s odstupem 35 setin Švýcarka Michelle Gisinová, čtvrtá se ztrátou 59 setin olympijská vítězka Mikaela Schiffrinová z USA.

První start ve Světovém poháru absolvovala na náročné trati v Semmeringu devatenáctiletá česká lyžařka Klára Gašparíková, jež jela jako poslední s číslem 71, ale jízdu nedokončila.

Druhé kolo se podle agentury APA mohlo teoreticky odjet v Semmeringu v úterý dopoledne. Vzhledem k tomu, že má stále foukat a přes noc napadat zhruba 10 až 15 cm sněhu, rozhodli se ale organizátoři soustředit na přípravu plánovaného večerního slalomu speciál pod umělým osvětlením. Ve středu by se nemohl jet náhradní závod kvůli televizním právům.

Kvůli počasí byl zrušen i dnešní závod SP lyžařů v Bormiu, kde muži nemohli absolvovat superobří slalom kvůli hustému sněžení.

Reklama