Hlavní obsah

Souček vykročil za obhajobou Zlatého míče. Před Coufalem má velký náskok

Praha

O rekordní náskok sice nejde, přesto legionář ve službách anglického West Hamu United Tomáš Souček vykročil za obhajobou Zlatého míče, který je určen nejlepšímu českému fotbalistovi sezony. Po podzimní části novinářské ankety Klubu sportovních novinářů, která je letos vyhlášena již po pětadvacáté, totiž vede o 256 bodů před druhým v pořadí, svým spoluhráčem v pražské Slavii a nyní ve West Hamu Vladimírem Coufalem. Třetí příčka po podzimu pak patří dalšímu fotbalistovi v zahraničních službách Patriku Schickovi oblékajícímu barvy bundesligového Leverkusenu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalista West Hamu Tomáš Souček má nakročeno za obhajobou Zlatého míče.

Článek

Podzimní hlasování v 25. ročníku ankety Zlatý míč České republiky dopadlo víceméně podle očekávání. Loňský vítěz Tomáš Souček si výkony v dresu Kladivářů i národního týmu, a góly, které střílí jak v Premier League, tak i v české reprezentaci řekl u hlasujících žurnalistů o 738 bodů.

Pětadvacetiletého Součka neopomněl na hlasovacím lístku ani jeden z 51 novinářů a hned 44 z nich ho zařadilo na první místo. Nejhůře skončil na čtvrté pozici. Po podzimu má o 75 bodů vyšší náskok než před rokem, kdy anketu Zlatý míč ČR vyhrál, ale  jak už bylo zmíněno, o rekord se ale nejedná. Předloni totiž vedl brankář Tomáš Vaclík před jarem o 270 bodů.

Vítězové Zlatého míče podle počtu triumfů:
12 - Petr Čech, 6 - Pavel Nedvěd, 1 - Jiří Němec, Patrik Berger, Tomáš Rosický, David Lafata, Tomáš Vaclík, Tomáš Souček.

V anketě se sčítají hlasy za podzimní a jarní část sezony, takže vítěz bude znám na konci jara v příštím roce.

Foto: Sport.cz

Tomáš Souček (vlevo) a Vladimír Coufal v barvách West Hamu po vítězství na hřišti Leicesteru.

Souček má za sebou znovu velmi povedený podzim. Ve všech 16 zápasech této sezony Premier League hrál v základní sestavě a patřil k oporám West Hamu. Z pozice defenzivního záložníka si připsal čtyři góly, jeden do sítě Manchesteru United. S českou reprezentací vyhrál skupinu B2 Ligy národů a přispěl k tomu jednou brankou ve vítězném domácím duelu se Slovenskem.

Druhý Coufal scházel jen na čtyřech hlasovacích lístcích a hned dvacetkrát skončil druhý. Osmadvacetiletý pravý bek se po přestupu do West Hamu ze Slavie na přelomu září a října okamžitě zabydlel v základní sestavě Kladivářů a za výkony byl stejně jako Souček chválen. Připsal si dvě asistence, jednu proti Manchesteru City. Patřil také k oporám reprezentace.

Foto: Bernd Thissen, Reuters

Patrik Schick slaví svou parádní trefu do sítě Bayernu Mnichov.

Schick v průběhu podzimu více než měsíc nehrál kvůli zranění a chyběl národnímu týmu, přesto ho novináři zařadili na třetí místo. Čtyřiadvacetiletý útočník dal po zářijovém příchodu do Leverkusenu šest soutěžních branek a dařilo se mu především v závěru v prosinci, kdy se mimo jiné blýskl povedenou trefou proti Bayernu Mnichov.

Na rozdíl od loňského podzimu tentokrát anketě nevládli slávisté, přestože fotbalisté mistrovského celku z Edenu znovu vedou českou ligu. Nejlepším hráčem vršovického celku je až jedenáctý brankář Ondřej Kolář a před ním jsou dva sparťanští útočníci osmý Adam Hložek a devátý Lukáš Juliš.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Lukáš Juliš ze Sparty Praha během utkání 12. kola Fortuna ligy.

Aspoň jeden bod získalo v podzimním hlasování 43 hráčů, což o čtyři více než loni na podzim. Na prvním místě se objevilo šest různých jmen. Oproti jarní části minulé sezony jsou v elitní jedenáctce čtyři změny.

Vypadli z ní obránci Pavel Kadeřábek a Filip Novák, záložník Petr Ševčík a útočník Milan Škoda. Nahradili je záložníci Alex Král a Jakub Jankto a útočníci Tomáš Pekhart a Juliš.

Zlatý míč ČR 2020/21 po podzimním kole:
1. Tomáš Souček (West Ham)738
2. Vladimír Coufal (Slavia Praha/West Ham)482
3. Patrik Schick (Leverkusen)327
4. Alex Král (Spartak Moskva)280
5. Vladimír Darida (Hertha Berlín)265
6. Jakub Jankto (Sampdoria Janov)242
7. Tomáš Vaclík (FC Sevilla)236
8. Adam Hložek (Sparta Praha)186
9. Lukáš Juliš (Sparta Praha)175
10. Tomáš Pekhart (Legia Varšava)128
11. Ondřej Kolář (Slavia Praha)95
Další pořadí: 12. Jiří Pavlenka (Brémy) 89, 13. Antonín Barák (Verona) 58, 14. Václav Černý (Twente Enschede) 48, 15. David Zima 47, 16. Ondřej Kúdela (oba Slavia) 36, 17. Bořek Dočkal (Sparta), 18. Theodor Gebre Selassie (Brémy), 19. Petr Ševčík (Slavia) všichni 29, 20. Ondřej Čelůstka (Sparta) 27, 21. Lukáš Masopust 25, 22. Jan Bořil (oba Slavia) 19, 23. Pavel Kadeřábek (Hoffenheim) 15, 24. Filip Novák (Fenerbahce Istanbul), 25. Zdeněk Ondrášek (Plzeň) oba 14, 26. Tomáš Petrášek (Čenstochová), 27. Tomáš Kalas (Bristol) oba 13, 28. Tomáš Holeš (Slavia) 12, 29. Filip Nguyen (Liberec) 11, 30. Lukáš Provod (Slavia) 7, 31. Aleš Čermák (Plzeň) 6, 32. Ladislav Krejčí ml. (Sparta) 5, 33. Michael Rabušic (Liberec) a Roman Hubník (Olomouc) oba 4, 35. Matěj Vydra (Burnley) a Martin Jedlička (Dunajská Streda) oba 3, 37. Jakub Pešek (Liberec), 38. Tomáš Poznar (Zlín) oba 2, 39. Ondřej Lingr (Slavia Praha), Aleš Matějů (Brescia), Lukáš Kalvach (Plzeň), Adam Karabec (Sparta) a Michal Sadílek (PSV Eindhoven/Liberec) všichni 1 bod.
Pozn.: Při rovnosti bodů rozhoduje vyšší počet lepších umístění
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články